De vier Poolse gaststeden van het EK 2012 en hun voetbal tempels

Nationaal stadion in Warschau

Nationaal Stadion in Warschau

Zo, nu alle informatie over de deelnemende landen bekend is kunnen we het volgende thema behandelen. Zonder de acht speelsteden (inclusief stadions) zou het Europees Kampioenschap nooit kunnen worden gehouden. Om je dus een kleine indruk te geven van waar ‘onze’ jongens straks uithangen, krijg je deze week en volgende week een lesje ‘geografie’. Het gastland dat als eerste wordt behandeld, is Polen. De vier steden (inclusief stadions) die vanaf begin juni helemaal in de ban van het EK zullen zijn, zijn Warschau,Poznań, Wrocław en Gdańsk.

Warschau, Nationaal Stadion:
De hoofdstad van Polen kent ongeveer 1,7 miljoen inwoners en is automatisch ook de grootste stad van het land. Het stadion is met een capaciteit van 58.145 het grootste. Het staat op dezelfde plek als het inmiddels afgebroken maar o zo historische Decenniumstadion. Sinds het volledig klaar is, speelt Polen ook zijn kwalificatieduels in deze voetbaltempel. In totaal zullen er vijf EK-wedstrijden in Warschau worden gespeeld. Om te beginnen heeft het Nationaal Stadion, dat voor 290 miljoen euro is geüpgrade, de eer om het centrale punt te zijn van de openingswedstrijd tussen gastland Polen en Griekenland. Daarnaast wordt het gedurende de poulefase nog aangedaan tijdens Polen-Rusland en Griekenland-Rusland. Tenslotte zal er nog één kwartfinale- en halve finaleduel worden afgewerkt.

Poznań, Stadion Miejski:

Miejski Stadion in Poznań

Miejski Stadion in Poznań

Een stad in het westen van Polen. Telt in totaal maar 559.458 inwoners en is daarmee de vijfde stad van het land. Het kleinste stadion van alle Poolse gaststeden, waar maximaal 41.609 mensen in kunnen, is de thuishaven van Lech Poznań en zal volledig overdekt zijn voor de supporters. Het heette eerst Stadion Lecha en kon een capaciteit van 17.000 toeschouwers, maar is speciaal voor het Europees kampioenschap verbouwd. De kosten hiervan bedroegen een slordige 160 miljoen euro. In Poznań zullen drie groepsduels worden afgewerkt: Kroatië-Ierland, Kroatië-Italië en Ierland-Italië.

 

Wrocław, Stadion Miejski:
Om één misverstand direct de wereld uit te helpen: nee, dit stadion is niet hetzelfde als dat hierboven. Hoewel het dezelfde naam heeft, gaat het toch echt om twee verschillende voetbalarena’s. Dat valt natuurlijk ten eerste te zien aan de capaciteit: in Wrocławse versie van Stadion Miejski kunnen 42.771 voetbalfans hun toevlucht nemen.

Miejski Stadion in Wroclaw

Miejski Stadion in Wroclaw

Wrocław ligt ten zuidwesten van Polen en telt 632.996 inwoners, waarmee het de vierde stad van Polen is. Het stadion, waar Śląsk Wrocław zijn thuisduels zal spelen, werd in september 2011 geopend en speciaal gebouwd voor het EK. Het mocht allemaal wat kosten: 175 miljoen euro. Er zullen drie EK-duels worden gespeeld: Rusland-Tsjechië, Griekenland-Tsjechië en Polen-Tsjechië. Het mag tijdens het Europese voetbalfestijn dus ook wel worden gezien als dé thuisbasis van de Tsjechen.

 

PGE Arena in Gdansk

Gdańsk, PGE Arena Gdańsk:
Een ‘verwesterde’ stad in het noordwesten van Polen, met een inwonersaantal van 450.000. Bekend bij toeristen, aangezien het aan de Oostzee en verschillende haven- en badplaatsen ligt. Ook dit hypermoderne stadion, waar plek is voor 42.105 toeschouwers, is speciaal gebouwd voor het EK en zal in de toekomst dienen als thuisbasis van Lechia Gdańsk. Kostenplaatje: 149 miljoen euro. Het scheelde niet veel of het Nederlands elftal had hier zijn groepsduels afgewerkt. De loting bepaalde anders. Nu is het mogelijk om titelverdediger en wereldkampioen Spanje driemaal te zien schitteren. Eerst tegen Italië, vervolgens tegen Ierland en Kroatië. Tenslotte zal nog één halve finale in de PGE Arena Gdańsk worden gespeeld.