Corona blijft zorgen voor onzekerheid in het profvoetbal

De eerste afgelasting in het Nederlandse profvoetbal is dan ook daar: op zaterdag 3 oktober zou om 18:45 worden afgetrapt, maar door 8 corona besmettingen is er een streep getrokken door het duel tussen RKC en PEC Zwolle. Dat zou niet de enige klap die het voetbal zou krijgen deze week door het voortdurende coronavirus. Want ook zou worden aangekondigd dat er toch geen voetbalfans meer in de stadions mogen.

Het heeft uiteraard alles te maken met het toenemende besmettingen in Nederland. Dagelijks komen er rond de 4000 besmettingen bij en met de herfst en winter wordt het ergste gevreesd voor de komende maanden. En dat is niet alleen in Nederland het geval, het virus houdt overal in Europa huis en raakt ook het voetbal in andere landen. Lees waarom.

Napoli reist niet af naar Turijn

Het was een gek gezicht in het stadion van Juventus. De landskampioen zou zich gewoon melden in het stadion terwijl dat voor Napoli niet het geval was. De Zuid-Italiaanse ploeg bleef namelijk in hun thuisstad vanwege een negatief reisadvies van de Italiaanse autoriteiten. Toch stelde de voetbalbond dat de wedstrijd gewoon gespeeld moesten worden en doordat Juventus zich wel meldde, lijkt het er nu op dat de thuisploeg een reglementaire 3-0 overwinning krijgt toegewezen. En dat is een wel hele makkelijke winst voor de Turijners. Zo makkelijk zelfs dat veel voetbalfans de ploeg een gebrek aan collegialiteit en solidariteit verwijt en ze zelfs bestempelen als matennaaiers. Dat er in Italië ook onzekerheid is of de competitie dan toch opnieuw wordt stilgelegd, zorgt voor een hoop rumoer in de Serie A.

Geen supporters meer in Nederlandse stadions  

Dan was er ook de aankondiging van Mark Rutte dat de maatregelen in Nederland worden aangescherpt. Zo moet de horeca om 22:00 dicht, maar mogen er ook geen supporters meer aanwezig zijn in het stadion. Dat laatste schiep veel verbazing bij voetbalfans, want in de buitenlucht zou het ‘aantal besmettingen toch nihil zijn’? Dat geeft het kabinet ook toe, al heeft het verbieden van voetbalfans meer te maken met het feit dat besmettingen kunnen plaatsvinden tijdens verplaatsingen naar het stadion: in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, in de café’s voordat de wedstrijd begint en in auto’s met meerdere mensen uit verschillende huishoudens. Met de koudere maanden op komst is onze voetbal voorspelling dan ook dat er voorlopig geen fans meer zullen worden toegelaten in de Nederlandse stadions.

Scheve verhoudingen bij ontbreking besmette sterspelers

Dan is er ook nog dat spelers niet mogen deelnemen aan een wedstrijd als ze het coronavirus hebben en in quarantaine moeten. Bij sommige clubs kan de afwezigheid van één of meerdere sterspelers voor een wereld van verschil zorgen: zo zou het Franse PSG al meerdere duels verliezen na de afwezigheid van spelers als Mbappé en Neymar, terwijl het normaal gesproken oppermachtige Liverpool afgelopen weekend met 7-2 afging tegen Aston Villa. Bij Liverpool zou de afwezigheid van doelman Allison (geblesseerd) en sleutelspeler Mané (corona) voor een enorm krachtsverschil zorgen. Corona blijft dus zorgen voor een hoop onzekerheid in het voetbal en dat zal de komende tijd alleen maar toenemen.