Vanaf oktober meer publiek op de tribune? Het lijkt te gaan gebeuren

Over 1.5 week is het zover: de Eredivisie gaat van start en kan men meegenieten vanuit de tribune

Het is misschien niet de meest ideale situatie, maar we zijn in ieder geval blij dat we weer eindelijk live voetbal kunnen kijken vanuit de tribune: de Eredivisie 2020/2021 gaat van start. Dat gaat in eerste instantie nog met een beperkt aantal toeschouwers, want voetbal in tijden van corona is niet meer als vanouds. Nog voordat de eerste aftrap heeft plaatsgevonden is er gelukkig wel een aankondiging die de nodige hoop biedt.

Tijdens de maand september zullen experimenten plaatsvinden om te beoordelen of we in oktober eventueel weer met meer supporters in het tribune mogen zitten. En daarbij geldt een opmerkelijke mededeling: het mag allemaal op afstanden binnen 1.5 meter, zolang er een mondkapje wordt gedragen. Alhoewel daar wel het één en ander over moet worden toegelicht, fans hebben namelijk alles behalve vrij spel. We vertellen hoe dat precies zit.

Al binnen een maand omhoog?

Neem bijvoorbeeld Ajax: die mag in eerste instantie zo’n 15.000 voetbalfans verwelkomen in de tribune, maar dat aantal zal vanaf oktober alweer wat hoger kunnen liggen. Die mededeling is ineens heel actueel, omdat er plots plannen zijn om het toelaten van meer mensen als een soort van experiment te zien. Interim-directeur van Eredivisie CV, Jan de Jong, geeft daarbij aan dat er bij meerdere clubs zal worden getest wat haalbaar is. Daarbij geldt wel weer dat elke tribune anders is, maar het geluk is dat vrijwel alle stadions in het betaalde voetbal over hele moderne faciliteiten beschikken. Het wordt daardoor een stuk makkelijker om de tests uit te voeren.

Experimenten met een mondkapje op

De Jong laat weten te gaan ‘kijken wat er allemaal mogelijk is’. Mogelijk zou bijvoorbeeld zijn dat er meer mensen op minder oppervlak zitten. Daarbij mag zelfs op minder dan 1.5 meter worden gezeten. Druist dat niet volledig in tegen alles wat de laatste maanden is geopperd in Nederland? Ja, helemaal, maar dat is juist het doel van deze experimenten. Alleen in een select aantal vakken mag namelijk op kleine afstand van elkaar worden gezeten. Daarbij geldt wel dat iedereen een mondkapje moet dragen. Verder moet worden bekeken wat de effecten zullen zijn van de koudere herfst maanden op de verspreiden van het coronavirus.

Met frisse moed vooruit

Ook wordt aangegeven dat het streven wel is om de capaciteit sowieso weer op te schroeven, want voetbalclubs hebben nou eenmaal ook de inkomsten nodig. Anders is het moeilijk om de voetbalindustrie heel te houden. Toch is de situatie voor Nederlandse voetbalclubs lang niet zo zorgwekkend als voor clubs uit andere Europese landen; de meeste voetbalclubs in ons land staan te boeken als financieel gezond. Laten we daarom met z’n allen vooral lekker optimistisch blijven, want de Eredivisie gaat eindelijk weer van start. Voor het eerst sinds 188 dagen, voor het eerst sinds 6 maanden en 4 dagen…