Zoektocht lijkt ten einde: Frank de Boer nieuwe bondscoach

Frank de Boer nieuwe bondscoach Oranje

Als een complete verrassing kwam het niet, maar helemaal voorbereid leken ze niet bij de KNVB op het vertrek van bondscoach Ronald Koeman naar zijn droomclub FC Barcelona. Zo circuleerden er al wel snel namen als die van Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Peter Bosz en Henk ten Cate, maar zou de keuze toch enige tijd op zich laten wachten. De spelers zouden het strenge regime van Van Gaal vrezen, ondanks het feit dat de Amsterdammer op het WK 2014 een wereldprestatie zou neerzetten en Bosz zou ‘op de verkeerde manier’ benaderd zijn.

Voor Frank de Boer daarentegen, lijkt al dat geklungel nu wel heel goed uit te komen. Na zijn succesvolle jaren bij Ajax slaagde De Boer er maar niet in om indruk te maken in het buitenland. Bij zowel Inter Milan, Crystal Palace als het Amerikaanse Atlanta United ging de trainer falend ten onder. En dan is zo’n minder intensieve klus bij Oranje plots wel heel erg welkom. We gaan het vandaag met je hebben over de hoogstwaarschijnlijke nieuwe coach.

Officiële aankondiging ontbreekt nog

Want het moet nog wel officieel gecommuniceerd worden door de KNVB. Het is namelijk de Telegraaf die de aankondiging heeft gedaan. De Boer is al met de KNVB akkoord over de hoofdlijnen die ervoor gaan zorgen dat we bij het Nederlands Elftal in ieder geval weer een bondscoach hebben tot 2022. Of dat een goede keuze is, daar lopen de meningen over uit. In eigen land zou De Boer namelijk laten blijken een nieuwe succestrainer te zijn door viermaal op rij kampioen te worden in de Eredivisie. Het zou hem een contract opleveren bij de Italiaanse grootmacht Inter Milan waar hij al binnen korte tijd werd ontslagen. Datzelfde lot overkwam hem bij het Engelse Crystal Palace. Daar moest Frank de Boer al na 7 wedstrijden (en 7 nederlagen) het veld ruimen. Bij zijn laatste club Atlanta zou de trainer ook het veld moeten ruimen omdat er ‘geen progressie te zien was’. De Boer wordt nu een cultureel probleem verweten. Hij zou zich namelijk slecht aanpassen aan de voetbalcultuur van het land en wil de Nederlandse leer te nadrukkelijk opdringen in het buitenland.

Op het EK en misschien zelfs naar het WK

Dat de in Hoorn geboren trainer weer volop aan de slag mag volgens de waarden van de Nederlandse voetbalschool lijkt daarmee de perfecte manier om zijn carrière weer nieuw leven in te blazen. Dat moet gaan gebeuren op het EK van 2021 en bij goede resultaten ook op het WK 2022 in Qatar. Daarvoor moet de trainer zich wel eerst zien te kwalificeren en na het aankomende EK zal er dan ook een evaluatie plaatsvinden over de resultaten tot dan toe. De verwachting is dat de nieuwe bondscoach eind deze week of begin volgende week wordt gepresenteerd aan de pers. Dan kan hij meteen volgende week al zijn eerste selectie bekendmaken. Het eerste duel onder De Boer is een oefenwedstrijd tegen Mexico. Wij kijken in ieder geval met frisse moed vooruit. Niet alleen kunnen we weer een live wedstrijden kijken van Ons Aller Oranje, ook hebben we best vertrouwen in De Boer.