Kan Ajax profiteren van de onrust bij tegenstander AS Roma?

Kan Ajax profiteren van de onrust bij tegenstander AS Roma?

Wat Italiaanse teams wel hebben, hebben Nederlandse voetbalteams niet: koelbloedigheid. We zijn in Nederland heel goed in een hele hoop dingen en we maken de klus ook altijd af; tenzij het om een voetbalwedstrijd gaat. Dan verliezen we het van de Italiaanse bravoure, de Duitse kalmte, en de Spaanse passie. Dat was ook afgelopen week weer te merken bij het duel tegen AS Roma toen Ajax een penalty mistte tijdens een 1-0 voorsprong. Keeper Scherpen was de zenuwen niet te baas en de Italianen vertrokken toch nog met een 1-2 overwinning uit de Johan Cruijff Arena.  

Ajax gaat de returnwedstrijd op donderdag tegen Roma dan ook met een achterstand tegemoet, terwijl de buit al lang binnen had kunnen zijn voor de Amsterdammers. Toch zou de ploeg van trainer Ten Hag wellicht alsnog kunnen profiteren van de onrust bij AS Roma. We leggen uit hoe dat precies zit. 

Clubleiding in gesprek met andere trainer

Het blijft spannend in Rome, ondanks de knappe uitzege van de Italianen in Amsterdam. Wat vooraf als onmogelijk werd geacht door de Italiaanse subtopper, zou toch mogelijk blijken omdat de Italianen wel kalm zouden blijven: winnen in de Johan Cruijff Arena.

Kalm is het alles behalve omtrent de trainer zelf, want de Portugese oefenmeester Paulo Fonseca mag zijn ploeg weliswaar een overwinning hebben bezorgd tegen Ajax om daarna in het weekend ook af te rekenen met tegenstander Bologna; ze zijn in het Stadio Olimpico wel op zoek naar een nieuwe coach.

De naam van Maurizio Sarri wordt al veelvuldig genoemd in de Italiaanse hoofdstad. De Napolitaan zit momenteel zonder club nadat hij in augustus werd ontslagen bij zijn laatste werkgever Juventus. Daarvoor was hij in dienst bij Chelsea en Napoli.

Tegen de afspraken in

De onrust komt op een goed moment voor Ajax, want er zou kort voor de returnwedstrijd van donderdag, een gesprek op het programma staan met Sarri. Dat is een nogal opvallende timing, want er staat wel een ticket naar de halve finale van de Europa League op de planning.

Bovendien druist het ook tegen de afspraken in. In het contract van de Portugese trainer is namelijk een clausule opgenomen dat zijn dienstverband automatisch wordt verlengd bij het winnen van de Europa League.

Ook was bepaald dat de Portugees sowieso bij Roma mag blijven als hij zich weet te plaatsen voor de Champions League van volgend seizoen. Op dit moment staat Fonseca zevende met zijn ploeg in de Serie A, waardoor hij op papier nog wel in de race is voor een Champions League-ticket.

De eerste 4 ploegen in Italië plaatsen zich voor het miljoenenbal. Onze voetbal voorspelling? Dat Ajax alsnog kans maakt op een plek in de halve finale, met een beetje hulp van de Romeinen weliswaar.