Na het EK 2016 in Frankrijk te hebben gemist, snakken we in Nederland weer naar successen op een Europees eindtoernooi. Onder leiding van bondscoach Ronald Koeman mogen supersterren als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Georginio Wijnaldum het nu dan wel laten zien op het EK 2020 dat een bijzondere primeur kent: het voetbalfestijn wordt in heel Europa gehouden. De speelsteden zijn namelijk over heel Europa verdeeld, met ook een plekje voor een Nederlands voetbalstadion.

Waar een toernooi als het WK 2020 garant voor staat? Een complete volksfeest én een hele hoop spanning. Dat laatste zien we ook aan de enorme hoeveelheid voetbal voorspellingen die worden gedaan tijdens voetbaltoernooien als het EK voetbal. Waar de gemiddelde voetbalfan in Nederland op zal hopen? Natuurlijk, dat Oranje uiteindelijk de beker omhoog mag hijsen, maar ook dat er in de weg daar naartoe een hoop voetbalwedstrijden goed worden voorspeld. 

EK 2020: in 12 steden en 12 landen

Het Euro 2020 is alweer de 16e editie van het Europees kampioenschap dat om de vier jaar door de UEFA wordt georganiseerd. Normaal gesproken wordt daarbij één, of in sommige gevallen, zelfs 2 co-gastlanden aangewezen, maar het aankomende toernooi zal plaatsvinden in maar liefst 12 steden in net zoveel Europese landen. Dat gebeurt van vrijdag 12 juni tot zondag 12 juli 2020. Portugal is de titelverdediger nadat het in 2016 de finale tegen gastland Frankrijk wist te winnen. De 15 Europese kampioenschappen zijn tot dusver gewonnen door tien nationale teams: Duitsland en Spanje hebben elk drie titels gewonnen, Frankrijk heeft twee titels, en de voormalige Sovjet Unie, Italië, voormalig Tsjecho Slowakije, Nederland, Denemarken, Griekenland en Portugal hebben elk één EK op hun naam geschreven. De eerste en laatste keer dat Nederland de cup won was in 1988 in Duitsland.

EK 2020 voetbal voorspellingen

Het EK 2020 in het kort

  • Data: 12 juni tot 12 juli 2020.
  • Organisator: 12 steden in 12 Europese landen.
  • Regerend kampioen: Portugal.
  • Grootste stadion: Wembley, Londen, Verenigd Koninkrijk (capaciteit: 90.000).
  • Nederlands stadion: Johan Cruyff Arena, Amsterdam.
  • Openingswedstrijd: Stadio Olimpico, Rome, Italië.
  • Finale: Wembley, Londen, Verenigd Koninkrijk.

Zoveel meer dan alleen een spelletje

Het zal de fanatieke voetbalfan bekend voorkomen: al na het einde van het voorafgaande WK wordt er alweer meteen uitgekeken naar het volgende Europees Kampioenschap voetbal. Natuurlijk wordt daarbij reikhalzend uitgekeken naar het openingsduel van het toernooi en de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal, maar het gaat eigenlijk om alles wat er om het evenement heen gebeurt: de bekendmaking van de definitieve selecties, de loting, de voorbeschouwingen en natuurlijk hoe de ploegen ervoor staan bij de bookmakers. Voetbal en bookmakers zijn tegenwoordig onlosmakelijk aan elkaar verbonden en door alle ontwikkelingen te volgen, proberen ook voetbalfans tot logische voetbal voorspellingen te komen. Dat doen we tijdens voetbalpools op werk, school of op de voetbalvereniging zelf.

Nog leuker: samen het EK 2020 voorspellen

Voetbal is namelijk al lang niet meer dat spelletje van een bal die wordt gespeeld door 11 tegen 11. Het zijn dit soort toernooien die een hele natie bij elkaar brengen en samen laten juichen, schreeuwen, lachen en huilen. Dat voetbal weet te verbinden, zien we ook terug in de groei van het aantal voetbalwedden voorspellingen. Het is immers doodeenvoudig om samen met een groep collega’s of vrienden een voetbalpool te organiseren, net zoals het doodeenvoudig is om online een bet te plaatsen bij één van de vele sportbooks. Voetbal beleef je samen en het samen wedden op een wedstrijd draagt daar op een geheel eigen manier aan bij. Want wat is er nou fijner dan voorspellen dat Oranje als winnaar van het veld stapt om daar ook nog een mooi bedrag mee te verdienen? Niet zo gek dus dat voetbal voorspellingen zo populair zijn. 

Wie zijn de grootste kanshebbers?

Hoewel het de laatste tijd steeds beter gaat met ons eigen Oranje behoort de ploeg van Koeman nog niet tot de grootste kanshebbers op de eindzege. Frankrijk wordt door de bookmakers namelijk algemeen beschouwd als grootste kanshebber. Vier jaar geleden behaalden Les Bleus de finale van het EK en in 2018 werden ze zelfs kampioen van de wereld op het WK in Rusland. Ook Engeland wordt steevast tot de favorieten gerekend, ook al hebben ze het EK nog nooit winnen te winnen. Spanje beschikt over één van de breedste selecties van allemaal en geldt ook als favoriet onder de wedkantoren. Duitsland, België, Italië worden respectievelijk ook gerekend tot de kanshebbers. Pas daarna volgt Oranje, dat ondanks de goede reputatie, de laatste 2 eindtoernooien aan zich voorbij heeft moeten zien gaan. Cristiano Ronaldo’s Portugal is tot slot één van de kanshebbers voor de eindzege. 

Wij geloven in Oranje. Jij ook?

Wij kijken dan ook uit naar het aanstaande EK 2020 en kunnen niet wachten op die lange en vooral bloedstollend spannende zomerse voetbalavonden. Live voetbal kijken in het gezelschap van familie en vrienden die allemaal in het oranje zijn gehuld: het zijn dit soort momenten waar alle voetbalfans naar uit kijken. Die spanning wordt zelfs een stukje groter als we echt in ons favoriete team geloven en het op onze beurt weer aandurven om er een voetbal prognose op los te laten. Wed op de afzonderlijke wedstrijden, maar voorspel ook alvast de winnaar van het toernooi. Dat je daarnaast op allerlei andere wedstrijdelementen kunt wedden als de stand bij rust, de eerste speler die scoort en wie er de rode kaart krijgt, zorgt dat iedereen wel een gokje kan wagen. Het EK 2020 komt eraan, the bets are on!