Opnieuw een corona testduel: Nederland – Letland in de Arena

Corona testduel Nederland - Letland in de Arena

Eerder deze week werd bekend dat er wederom een zogeheten Fieldlab-evenement (testduel) komt tijdens een voetbalwedstrijd. De gekozen wedstrijd is Nederland – Letland en het stadion waar de wedstrijd plaatsvindt is de Johan Cruijff Arena. De 5000 fans die mogen plaatsnemen in het stadion worden getest en komen in verschillende bubbels.

Secretaris-generaal van de KNVB, Gijs de Jong, geeft aan heel erg blij te zijn dat er weer eens supporters aanwezig mogen zijn en wel bij een belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal.

Wanneer het duel plaatsvindt? Al op 27 maart 2021, om 18:00. Dan kan een select groepje voetbalfans eindelijk weer een live voetbalwedstrijd kijken in het stadion.

Opnieuw een testevenement

Het aantal besmettingen in ons landen stijgt alweer, maar Fieldlabs heeft toch met de gemeente Amsterdam en het ministerie van Sport besloten om een nieuwe testevent te organiseren.

Bij de KNVB willen ze laten zien dat het wel mogelijk is om coronaveilige evenementen te organiseren. Dat gebeurde overigens al eerder bij de testwedstrijden in het Goffertstadion tussen NEC en De Graafschap en bij Almere City tegen Cambuur.

Ook bij die duellen waren er aangewezen vakken waar bezoekers geen rekening hoefden te houden met de gebruikelijke coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

En de resultaten die tot nu toe naar voren zijn gekomen bij de duels zijn veelbelovend. Waar wel veel supporters kritiek op hebben is waarom het duel plaatsvindt in de Arena, aangezien er kleinere stadions zijn die het experiment ook kunnen uitvoeren.

Bevindingen uit eerdere testwedstrijden

Bij het duel tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één fan besmet geraakt met corona. Deze supporter had een vaste zitplaats waar de fan de hele wedstrijd is blijven zitten.

Bekend is echter niet of de fan tijdens de wedstrijd of rondom de wedstrijddag besmet is geraakt, omdat er geen andere gevallen zijn van besmette supporters.

De bron is dan ook niet bekend. In het vak waar de besmette supporter zat, droegen de andere fans een mondkapje waardoor de verwachting is dat het virus geen andere mensen heeft bereikt.

Ook bij het duel tussen Almere City en Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie zaten er supporters op de tribune: 1.351 aanwezigen. De thuisfans moesten zowel van tevoren als na de wedstrijd PCR-test ondergaan om uit te sluiten dat ze met het coronavirus besmet zijn.

Vijf dagen na het duel kwam 82% van de fans opdagen voor de tweede testronde: geen van hen was besmet. De vooruitzichten zijn dan ook optimistisch, maar in april moet er meer duidelijkheid zijn over de eventuele terugkeer van fans bij voetbalwedstrijden in Nederland.