Super League van de baan: 1-0 voor de fans

Super League van de baan: 1-0 voor de fans

“We saved football”, zo klonk het bij uitzinnige voetbalfans nadat een selecte groep voetbalclubs met de staart tussen de benen een einde zou maken aan de beoogde Super League: een elite competitie die 2 dagen later was aangekondigd. Een vuist maken tegen de “eisen van de UEFA” en het “beschermen van het voetbal tegen de coronacrisis” waren volgens de betrokken voetbalclubs de belangrijkste redenen. 

Al meteen kondigden zowel de UEFA als de FIFA keiharde maatregelen aan: Real Madrid, Chelsea, en Manchester City zouden alle drie per direct uit de UEFA Champions League worden gezet en spelers zouden ook niet meer op eindtoernooien als het EK of WK mogen uitkomen: de voetbalwereld stond even compleet op zijn kop. Maar de echte genadeklap werd uitgedeeld door de fans: vooral in Engeland verzamelden supporters zich massaal om zich tegen de plannen te keren. Voetbal moet van de fans blijven, niet van de elite.

Super League leidt tot fikse weerstand

De Super League werd op een zondagavond laat geïntroduceerd door twaalf clubs. Het plan? Om een besloten en lucratieve topcompetitie te lanceren buiten de UEFA om. Die zou namelijk met te strenge eisen komen. Of misschien beter gezegd: te strenge financiële eisen.

Door met een eigen competitie te komen, hoefden de clubs ineens geen geld meer af te staan aan een overkoepelende organisatie. Daarmee zouden de nu al rijke clubs nog veel rijker worden en de afstand met de kleinere voetbalclubs alleen maar nog groter worden.

En dat viel slecht bij zowel de voetbalbonden als de supporters: het plan werd met de grond gelijk gemaakt. Van de 12 initiatiefnemers waren amper 2 dagen later nog maar 2 voetbalclubs over: initiatiefnemer Real Madrid en FC Barcelona.

En daarmee lijkt de elite competitie al weer meteen van de baan: “zo kan de competitie niet plaatsvinden”. 

Vuist tegen de UEFA

Als er in ieder geval één les kan worden getrokken uit alle tumult van de laatste dagen, dan is het wel dat na de voetbalsupporters, de clubs zelf ook alle capriolen van de UEFA en FIFA zat zijn.

De voetbalbonden worden sinds jaar en dag beschuldigd van corruptie en te strenge organisatorische eisen. Door een eigen league te starten, willen de “founding members” zich afscheiden van een organisatie die teveel de touwtjes in handen heeft.

Daar is op zich niets mis mee, maar dan moet het niet alleen bij de rijkste clubs blijven en een gezamenlijk collectief worden, zo is de algemene gedachte bij vooral de voetbalfans. De UEFA zelf reageert op zijn beurt bijna net zo fel op de ‘muiterij’ als de supporters zelf. Zo zeggen ze: 

“De voetbalclubs die denken dat ze groot en onaantastbaar zijn, moeten goed onthouden waar ze vandaan komen. Ze moeten beseffen dat het feit dat ze vandaag de dag als Europese reuzen worden gezien ook deels te danken is aan de UEFA.” 

1-0 voor de fans

Er zijn veel redenen op te noemen waarom er zoveel commentaar is geweest op de Super League, maar de grootste woede van de fans is gericht op de gedachte dat de competitie elitair en exclusief is, waardoor een gezonde concurrentie met andere clubs in de eigen competitie volledig wordt weggenomen.

Ook zouden de eigenaren van de betrokken clubs meer gedreven worden door financiële motieven dan door een oprechte liefde voor het spel. Noch fans, noch trainers, noch andere club medewerkers waren op de hoogte gesteld van de plannen.

Vooral de Britse voetbalclubs betuigden al snel spijt en richtten zich daarbij nadrukkelijk op de fans. Zo kwam Arsenal met een statement voor de supporters:  

“We wilden niet achterblijven en wilden de toekomst van Arsenal veiligstellen. Nu we jullie reacties en die uit de voetbalwereld hebben gezien, trekken we ons terug. We hebben een fout gemaakt en bieden daar onze excuses voor aan.”

Onze voetbal voorspelling? Dat de malafide UEFA en de FIFA ook aan de beurt zijn om te worden aangepakt door de fans. Voor nu staat het 1-0 voor de fans, op naar de 2-0.