Historisch moment bij PSG – Basaksehir: spelers stappen het veld af

Historisch moment bij PSG - Basaksehir: spelers stappen het veld af

Het was een opmerkelijk gezicht bij het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain PSG en Basaksehir: de spelers van beide ploegen zouden de handen ineen slaan en het veld aflopen na vermeend racisme door de vierde arbiter richting een negroïde assistant-coach.

Daarmee was er sprake van een historisch moment in het voetbal, want na steeds meer aandacht voor racisme in het voetbal en wat de correcte reactie daarop zou moeten zijn van spelers, besloten de elftallen van PSG en Basaksehir als eersten om daad bij het woord te voegen. Ze wachtten niet de reactie van de scheidsrechter af, maar stapten zelf het veld af.

“De neger”

Het ging faliekant mis in het Parc des Princes stadion in Parijs toen assistent-coach Pierre Webo van de Turkse ploeg Istanbul Basaksehir de rode prent kreeg vanaf de reservebank, vanwege een woedende reactie op het Roemeense scheidsrechterskorps.

Tijdens de daaropvolgende communicatie tussen arbiter Ovidiu Hategan en vierde official Sebastian Coltescu zou laatstgenoemde naar de Kameroense trainer hebben verwezen als ‘de zwarte’ of ‘de neger’. Zowel de reservebanken van de Turkse als Franse ploeg uitten daar hun onvrede over door woedend op de arbiters af te lopen en verhaal te halen.

Ook weigerden de twee ploegen om verder te spelen. Ze stapten van het veld af om niet meer terug te komen.

Ploegen weigeren verder te spelen

Nadat eerst zou worden gemeld dat het duel later op de avond zou worden hervat, zou blijken dat de gemoederen zo hoog waren opgelopen dat de Turkse ploeg niet meer zou willen spelen.

Franse media meldden dat het duel op woensdag wordt uitgespeeld, en die berichten zijn inmiddels door UEFA bevestigd. Ook geeft de voetbalorganisatie aan het incident zeer serieus te nemen en grondig te zullen onderzoeken.

Of er ook een strafbaar feit is gepleegd zal echter moeten blijken, gezien de nogal lastige aard van de communicatie.

UEFA doet onderzoek

Het woord ‘negru’ in het Roemeens heeft namelijk een hele andere lading dan het in andere talen heeft. Ook in het Portugees en Spaans is het heel gebruikelijk om naar iemand te verwijzen als respectievelijk ‘o negro’ of ‘el negro’.

Of Coltescu ook racistische bedoelingen had met z’n uitspraak valt daarom te betwisten, net zoals een kale man ook “de kale” kan worden genoemd en iemand die dun is ook “de dunne”. Erg professioneel is het echter niet.

Wat in ieder geval wel vaststaat is dat zowel beide ploegen PSG en Basaksehir lef hebben getoond door op te komen voor iemand die zich racistisch bejegend voelde. Onze voetbal voorspelling is dat dit helaas vaker zal gebeuren wanneer fans weer de stadions mogen betreden.