Het is Super January: de maand van de Eredivisie-toppers

Het is Super January: de maand van de Eredivisie-toppers

Afgelopen weekend hebben we de eerste topper tussen Ajax en PSV al gehad die uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel zou eindigen. De Eindhovenaren kwamen in de Johan Cruijff Arena al binnen het eerste half uur op een comfortabele 2-0 voorsprong om daarna toch nog 2 goals van de thuisploeg te moeten incasseren. Het duel tussen de twee ploegen was de eerste topwedstrijd na de winterstop en er zullen de komende weken er nog een aantal volgen: het is namelijk Super January in de Eredivisie. 

De reden daarvoor is niet zozeer om de competitie attractiever te maken of om het entertainmentgehalte omhoog te krikken, maar heeft puur met de gevolgen van corona te maken. Toen de plannen werden gemaakt voor Super January was men namelijk in de veronderstelling dat er in januari alweer publiek op de tribunes zou zitten. We leggen het uit.

Een januari zonder publiek

De eerste maanden waren niet om aan te gluren in de Eredivisie. Er zaten weliswaar een aantal wedstrijden weer supporters in het stadion, maar de wedstrijden bestonden louter uit duels van het B-garnituur: de topploegen Ajax, PSV, en Feyenoord ontliepen elkaar namelijk en wel om een bewuste reden. De KNVB had tijdens het maken van de plannen in juli 2020 een heel ander scenario in gedachten dan die werkelijkheid zou worden: tijdens de eerste seizoenshelft eerst maar de mindere potjes zonder publiek om zo de beste duels voor de tweede helft te bewaren, met het hoogtepunt in januari 2021. Zo konden de topduels in ieder geval nog voor publiek worden gespeeld. Nou, niet dus. Er zitten al een tijdje geen fans meer in de stadions, noch in de Johan Cruijff Arena, noch in de Kuip, noch in het Philips Stadion.

Programma van Super January

Hoe dan ook, voetbaltechnisch gezien is het wel een aantrekkelijke maand voor iedereen die de Nederlandse clubs en de Eredivisie lief heeft. Ajax en PSV troffen elkaar op 10 januari al in Amsterdam. Amper 3 dagen later neemt PSV het in eigen huis alweer op tegen AZ. Op 17 januari wordt de eerste Klassieker van 2020/2021 gespeeld: Ajax-Feyenoord, terwijl een week later Feyenoord het in eigen huis moet opnemen tegen AZ. De laatste dag van Super January wordt afgesloten door AZ-Ajax en PSV die langs gaat in de Kuip bij Feyenoord. 

Het volledige programma Super January

  • Ajax-PSV (10 januari)
  • PSV-AZ (13 januari)
  • Ajax-Feyenoord (17 januari)
  • Feyenoord-AZ (24 januari)
  • Feyenoord-PSV (31 januari)
  • AZ-Ajax (31 januari)

Onze voetbal voorspelling? Dat de maanden maart, april, of mei alsnog een stuk aantrekkelijker gaan worden dan januari. Onze verwachting (en vurige hoop) is dat er dan wel weer publiek in de stadions mag zitten. Wij kunnen niet wachten op een Feyenoord-Ajax in een volle Kuip. Wanneer dat duel gepland staat? 9 mei 2021. Schrijf het maar vast op.