Voetbalclubs willen proef met supporters in het stadion

Voetbalclubs willen proef met supporters in het stadion corona

Al in november werd erover gesproken, maar de plannen zouden nu wel eens heel realistisch kunnen worden: weer publiek in de stadions. Sinds eind september zijn de Eredivisie stadions weer leeg nadat er gedurende een tijdje toch weer beperkt publiek zou worden toegelaten. Door de oplopende coronacijfers is vastgehouden aan die beperkingen, ondanks de roep van voetbalclubs om mensen toe te laten.

Voor de clubs uit de Eredivisie zouden er in de stadions nauwelijks meer besmettingen zijn, vooral gezien het beperkte aantal mensen die in de stadions mogen zitten. Het RIVM bracht daar weer tegenin dat de besmettingen niet zozeer in de stadions zelf plaatsvinden, maar in de aanloop naar de wedstrijden: in de café’s, trams, treinen, en mensen die samen naar het stadion gaan in dezelfde auto. Het zou wel eens kunnen zijn dat er de komende tijd uitsluitsel komt, want er zou een proef naar moeten komen. We leggen het uit.

1750 fans in verschillende ‘bubbels’

Al in november was een speciaal onderzoeksteam op zoek naar een stadion om een test uit te voeren met 1750 supporters: 5 zogeheten ‘bubbels’ met 250 fans elk en één bubbel met 500 fans. In die laatste sector zouden de mensen mondkapjes dragen terwijl dat in de andere sectoren niet zou worden gedaan. Tussen elke rij zou een tussenrij zitten en zingen en springen zou niet mogen. Het team wilde daarbij de verschillen bekijken tussen de bubbels. Om in aanmerking te komen voor het bezoek zouden de fans een negatieve coronatest moeten hebben en gevolgd moeten worden voor bron- en contactonderzoek. De plannen zouden op hold worden gezet, omdat de ernst van de huidige coronasituatie dat niet zou toelaten. Onder meer NAC, NEC, Almere City en Ajax toonden al interesse.

Ook bij Ajax willen ze een proef doen

En de Amsterdammers zijn nog altijd geïnteresseerd. Als het aan Ajax ligt, willen ze een KNVB-duel spelen met fans in het stadion. Dat voornemen is op zich best prima, maar heel doordacht is het niet: Ajax speelt het eerstvolgende KNVB-duel uit en het is niet eens zeker of ze het wel tot de volgende ronde schoppen. Toch wordt er al volop over geredeneerd door Henk Markerink, directeur van de Johan Cruijff Arena. Hij denkt aan een proef met 700 mensen. Volgens Markerink bieden de vaccinaties ook hoop. In de stadions zijn er dan 4 groepen: gevaccineerden, sneltests, immune fans, en niet-gevaccineerden. En dat biedt toch een wel heel interessant perspectief. Onze voetbal voorspelling? Dat het een enorme puzzel wordt: aan de rekentafel is het uiteraard makkelijker praten dan in de praktijk. En laat Ajax nou maar eerst even de volgende ronde halen van de beker én een thuiswedstrijd loten.