30 jaar later is het eindelijk weer raak: Liverpool kampioen

30 jaar later is het eindelijk weer raak: Liverpool kampioen

Het zullen gemengde gevoelens zijn geweest bij de fans van Liverpool: Op 25 juni 2020 zouden ze eindelijk weer kampioen zijn van Engeland en dat zou voor het eerst sinds 30 jaar zijn. Door het coronavirus zou er echter geen compleet volksfeest zijn in de straten van Liverpool, iets waar alle Reds de laatste decennia zo erg naar hadden uitgekeken. En toch was er een hoop vreugde bij iedereen die deze club lief heeft.

Want even leek het erop dat de Engelse voetbalbond het huidige seizoen compleet zou annuleren en daarmee zouden de meer dan 20 punten voorsprong van Liverpool op de nummer 2 van de ranglijst Manchester City dus helemaal voor niets zijn geweest.

Nog nooit zou Liverpool zo dichtbij zijn geweest om alles vervolgens te zien verdampen. Gelukkig zou de Football Association besluiten om het seizoen weer te hervatten en kon de ploeg van trainer Jürgen Klopp afmaken waar het al lange tijd mee bezig was: de titel veroveren.

Liverpool zelf niet in actie

Daarmee was de titel na de Champions League-winst van vorig seizoen het volgende grote succes van de Duitse trainer Klopp. Opmerkelijk was echter dat de club, waar onder meer de Oranje-internationals Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum actief zijn, zelf niet in actie hoefde te komen op de dag dat ze kampioen zouden worden.

Het enige wat hoefde te gebeuren om het kampioenschap te bezegelen, was dat Chelsea de punten zou pakken tegen nummer 2 Manchester City. Het moment waarop Willian voor Chelsea een strafschop benutte (2-1), zorgde voor een collectieve ontlading in Liverpool en omgeving. Door dit resultaat zou de club niet achterhaald kunnen worden door City en was het officieel kampioen. Na 30 jaar wachten waren The Reds weer eindelijk kampioen van Engeland.

Ondanks corona, toch nog feest in Liverpool

Voor Liverpool is het daarmee dus ook de eerste keer sinds 1990 dat ze kampioen worden van Engeland en is het de 19e landstitel in totaal. Toch hebben de hondstrouwe fans zich flink moeten inhouden, althans tot zekere hoogte.

Vanwege de corona maatregelen zitten de stadions bijvoorbeeld dicht en mag er ook geen huldiging plaatsvinden. De spelers van Liverpool (die meerdere keren per week worden getest op corona) keken wel samen naar de wedstrijd en vierden de verlossende goal van Chelsea op uitbundige wijze.

Niet nog eens 30 jaar wachten

Ook rondom het Anfield stadion zou er een spontaan feest losbarsten. Duizenden fans zouden er naartoe gaan om het kampioenschap toch te vieren. Hoewel de pubs nog dicht zaten in Engeland, zouden miljoen fans de voetbal wedstrijd live kijken en zou het feestje zich daarna al snel verplaatsen naar de straten.

Wij hopen dat er — op een gepast moment uiteraard — toch nog een huldiging zal plaatsvinden voor de ploeg van Jürgen Klopp. En uiteraard dat ze niet weer 30 jaar hoeven te wachten op een volgend kampioenschap.