Abdelhak Nouri ‘een onvervulde droom’ bij DWDD

Abdelhak Nouri 'een onvervulde droom'

Terwijl zo’n beetje alle competities in Europa stil liggen, zitten ze allemaal in de studio van DWDD: Mohammed en Abderrahim Nouri, Donny van de Beek, Frenkie de Jong. De reden? Om het in deze donkere tijd te hebben over een vrolijk ventje dat kon voetballen als de beste en ook nog eens buiten het veld voor een hoop verbinding zorgde: Abdelhak Nouri.

Ook zou de familie Nouri met een klein lichtpuntje komen over de ex-nummer 34 van Ajax. Op 8 juli 2017 liep hij na een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd ernstige en blijvende hersenschade op. Nooit meer zou hij kunnen voetballen, er werd zelfs getwijfeld over de talentvolle middenvelder het überhaupt zou overleven. Maar dan was daar afgelopen week dan eindelijk dat verlossende nieuws: ‘Appie’ was ontwaakt uit zijn coma. Bijna 3 jaar later.

Samen met Donny van de Beek op het middenveld

De behendige Appie had alles om de nieuwe ster van de Eredivisie te worden tot hij in 2017 op zijn twintigste in elkaar zakte op het voetbalveld. Hij overleeft het net, maar loopt blijvende hersenschade op. Lange tijd is het stil rondom de middenvelder, maar al die tijd zou teamgenoot Donny van de Beek, één van Appie’s beste vriendjes, nauw contact onderhouden met de familie. Naast een bijzondere klik buiten het voetbal op, konden Van de Beek en Nouri het ook uitermate goed met elkaar vinden in het veld. In de jeugdelftallen zouden ze al samen het middenveld opvullen en dat was precies hoe de blonde middenvelder van Ajax het voor zich zag: samen zouden ze heersen: hijzelf als aanvallende middenvelder en z’n gappie naast hem.

Nouri’s zegen voor Frenkie de Jong

Veel voetbalkenners voorspelden de ‘Beste voetballer van de Eerste divisie 2016/2017’ een glansrijke toekomst toe en ook Frenkie de Jong had het moeilijk tijdens de uitzending. Voor de sierlijke middenvelder van Barcelona zou zijn transfer naar de Catalaanse club namelijk een absoluut hoogtepunt zijn. Daarover heeft de goedlachse Frenkie een mooie anekdote, want ook Nouri had z’n zegje over deze droomtransfer. De nummer 21 van Barça vertelde onder meer dat hij op bezoek was bij Nouri in een verzorgingstehuis toen hij nog moest kiezen tussen verschillende voetbalclubs die interesse hadden. ‘Ik was gaan twijfelen’, geeft De Jong aan in de uitzending, maar toen kwam de moeder van Appie binnen in de kamer en die stelde vraag waar hij mee in z’n maag zat: “Naar welke club moet Frenkie?” Ze somde de clubs op en zei: “Moet hij naar Barcelona?” Het was op dat moment dat Appie met z’n wenkbrauw een signaal gaf.

Ook Van Nieuwkerk zelf heeft het moeilijk

De verhalen over Appie maakten een hoop los bij alle mensen die in de studio zaten en thuis voor de buis zaten. De uitzending werd beschouwd als één van de beste ooit uit de 2.423 afleveringen die in de in totaal 15 seizoenen werden gemaakt door Matthijs van Nieuwkerk en zijn productieteam. Dat de uitzending een bijzondere zou worden dat ging ook Van Nieuwkerk zelf niet onopgemerkt voorbij. Hij krijgt het zelf ook moeilijk tijdens de uitzending: “Het doet je wat, hè?”, zegt Humberto Tan, die ziet dat z’n collega van de publieke omroep tegen de tranen vecht. De ex-RTL Late Night presentator besluit het woord voor eventjes over te nemen zodat Van Nieuwkerk de tijd heeft om zich te herpakken. Het is een mooi moment tussen twee presentatoren. Typisch Appie, zo luiden de reacties. Ook nu blijft Appie voor verbondenheid zorgen. Bekijk de uitzending hieronder: