Afscheid van Blind bij Ajax, maar een weerzien met Schöne?

Afscheid Blind bij Ajax, weerzien met Schöne?

Aan de wedstrijd van Ajax tegen Valencia hebben de fans van de Amsterdamse club alleen maar nare herinneringen en dat komt niet alleen door de nederlaag. Valencia wist met 1-0 te winnen in de Johan Cruijff Arena terwijl de Ajacieden de hele wedstrijd de dominante ploeg waren. Door de nederlaag plaatsten de Spanjaarden zich voor de volgende ronde van de Champions League en moet Ajax verder in de Europa League.

Dat was echter niet het enige dat een hoop zorgen opleverde bij de fans van Ajax, want in de tweede helft waren ze ook getuige van een opmerkelijk tafereel: Daley Blind zakte vanuit het niets in elkaar en ging er ook even bij zitten. De verdediger gaf aan te kampen met lichte duizeligheid, maar kon het duel wel uitspelen. Later zou na onderzoek bekend worden dat er toch sprake was van een serieuze aandoening. Er werd een hartspierontsteking ontdekt.

Carrière voorbij voor Daley Blind?

Praktisch gezien betekent dat de verdediger van zowel Ajax als het Nederlands Elftal uit voorzorg een pacemaker moet dragen en dat er zelf gevreesd wordt voor zijn carrière. Met de constatering in het ziekenhuis kan er zomaar worden besloten dat de loopbaan van de nog maar 29-jarige voetballer voortijdig moet worden afgebroken. Toch zijn er geluiden dat het wel degelijk mogelijk is om topsport te beoefenen met een afwijkende hartconditie. De vraag daarbij is echter hoeveel schade het hart tot nu toe al heeft geleden door ontsteking. Daar hangt het voor een groot deel van af. Bovendien: er zal ook een psychologische nasleep zijn. Het feit dat je als ogenschijnlijk topfitte voetballer met een hartprobleem kampt, kan gevolgen hebben voor de sportieve prestaties en het zelfvertrouwen. Als voetballer van zowel Ajax als het Nederlands Elftal moet je wel heel erg sterk in je schoenen staan om die klap te boven te komen. Het is geen eenvoudige voetbal prognose of Blind terugkomt of niet.

Terugkeer van een verloren zoon?

Tegelijkertijd is er stiekem wel hoop over de terugkeer van een andere ‘echte Ajacied’: Lasse Schöne. Het vertrek van de Deense middenvelder afgelopen zomer viel zwaar bij de Amsterdamse aanhang. Na maar liefst 7 seizoenen zou hij Ajax de afgelopen transferperiode verlaten omdat er minder speelminuten voor de Deense spelmaker in het verschiet lagen. Elk seizoen weer werd er getwijfeld aan de Deen, maar elke keer lukte het hem weer om zich terug te knokken in de basiself. En daarmee groeide de sympathieke Schöne uit tot een publiekslieveling in de Johan Cruijff Arena. Nu zijn nieuwe club Genoa te kennen heeft gegeven dat hij alweer mag vertrekken in verband met een schoonmaak, is er op Twitter een hashtag aangemaakt. De hashtag #LASSECOMEHOME is op Eerste Kerstdag zelfs trending in Nederland. Of een terugkeer ook zover komt, valt nog even te bezien, maar na een aantal flinke teleurstellingen voor iedereen die Ajax lief heeft, zou er geen beter nieuws zijn dan dit. Het is namelijk een tijd van hoop en vrees in Amsterdam.