Balenciaga nieuwste merk dat voetbal en mode combineert

Het Franse Paris Saint-Germain heeft de handen al ineen geslagen met de designers van het Amerikaanse Jordan en combineert voetbal en basketbal, terwijl Nike een eigen Nike FC-collectie gelanceerd van fictieve sportteams. En of je nu in voetbal bent geïnteresseerd of niet; dit zouden zomaar eens collecties kunnen zijn die ook in de smaak vallen bij de neutrale (of misschien enigszins sportieve) modeliefhebber. 

Steeds meer sportteams brengen dan ook veel meer uit dan alleen een uitshirt en een thuisshirt, maar hebben inmiddels ook een derde shirt in de collectie, net als een hele reeks trainingspakken, trainingsshirts en andere voetbalgerelateerde merchandising. Dat hebben ze inmiddels ook door bij Balenciaga FC. En mocht die naam je zo even niets zeggen dan kan dat kloppen: dit is namelijk een fictieve club met een even fictieve collectie. Alhoewel.. fictief? Het is gewoon een complete modecollectie! We vertellen je er graag meer over.

Eerste collectie is meteen raak

Designer Demna Gvasalia heeft de trend van voetbalshirts als high-fashion item opgepikt door een groot aantal driedelige voetbalcollecties te lanceren. Dat is in dit geval een volledig nieuwe collectie die luistert naar de naam Balenciaga FC. Over zijn stap om deze nieuwe Balenciaga FC-reeks te creëren, vertelde Gvasalia aan de Britse magazine Vogue: “Ik ben in Georgië opgegroeid met voetballers en priesters om me heen. Dit heeft mij ook gevormd als modeontwerper.” De collectie van de fictieve FC bestaat uit vier volledige tenues, inclusief sokken en bijpassende sportschoenen, in  de kleuren rood, marine, zwart en fluorescerend geel. Elk shirt wordt geleverd met een OG PlayStation Balenciaga-logo die speciaal is gemaakt voor Balenciaga Football Club. Wat de collectie teweeg moet brengen? Dat ook mensen die niet geïnteresseerd zijn in voetbal de tenues gaan dragen. Mode is universeel.

Of toch een kwestie van smaak?

Want wie naar de collectie kijkt van Balenciaga FC ziet echter wel één ding dat lijnrecht indruist tegen de voetbalcollecties van de laatste jaren: de kledingstukken zitten nogal wijd. Terwijl de voetbalcollecties de laatste jaren steeds strakker zijn gaan zitten, pakken ze het bij Balenciaga FC compleet anders aan door voor ruim zittende artikelen te gaan. Helemaal nieuw is dat overigens niet, want PSG vs. Jordan doet precies hetzelfde door voetbal en basketbal met elkaar te combineren en daarbij te zorgen voor ruim zittende sweaters, ruim zittende sporthemden en ruim zittende trainingsbroeken. Of je dat mooi vindt, zul je voor jezelf moeten bepalen. Uiteindelijk is mode een kwestie van smaak, ook als het om voetbal mode gaat. Onze voetbal voorspelling? Dat dit of een dikke hit gaat worden of een regelrechte flop. Of om toch in voetbaltermen te blijven steken: het wordt of een klinkende overwinning of een pijnlijke nederlaag.