Bewogen voetbalweekend van vreugde en verdriet

Een gelijkspel was op papier voldoende en precies dat zou het worden: 0-0 in en tegen Noord-Ierland. Erg sprankelend was het allemaal niet en er was zelfs wat kritiek op het vertoonde spel, maar na 2 eindtoernooien te hebben gemist, was er toch de nodige euforie: eindelijk zijn we er weer bij en dat terwijl er ook een aantal wedstrijden in Nederland zullen worden gespeeld. Het weekend was feestelijk van start gegaan.

Echter, de feeststemming werd echter een dag later bijna helemaal teniet gedaan nadat er bij FC Den Bosch voortdurende oerwoudgeluiden hoorbaar zouden zijn tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. Scheidsrechter Laurens Gerrets besloot daarop zelfs de wedstrijd stil te leggen. Het was ons het weekendje voetbal wel, een weekend van vreugde en van verdriet.

Zaterdag: feest, want we zijn er weer bij!

Het hoogtepunt van de verder wat saaie EK-kwalificatiewedstrijd? Misschien wel de gemiste penalty van Noord-Ierland. Die werd namelijk hoog over geschoten. Nederland speelde in de tweede helft wel beter, maar creëerde nauwelijks mogelijkheden. In de wetenschap dat EK-plaatsing eigenlijk al virtueel binnen was, speelden de mannen van Ronald Koeman met de rem erop. Dat kwam in ieder geval niet ten goede van de amusementswaarde en er waren in de tweede helft ook nauwelijks meer kansen. Het resultaat was een 0-0 eindstand op het scorebord waar een aantal analisten stevige kritiek op hadden. Toch deed dat niets af aan het feit dat we er eindelijk weer bij zijn met Oranje. Bovendien zou door een misstap van Roemenië ook bekend worden dat er op z’n minst 3 groepswedstrijden in de Johan Cruijff Arena zullen worden afgewerkt tijdens het toernooi. Het EK 2020 komt dus letterlijk en figuurlijk naar ons land. Eindelijk voelen we weer de spanning van de altijd vermakelijke voetbal voorspellingen tijdens een voetbalpool met vrienden, familie en collega’s.

Zondag: tranen vanwege oerwoudgeluiden bij FC Den Bosch

De gemiddelde voetbalfan zal zijn of haar dag daarom al fluitende zijn begonnen op de zondagochtend. Toch zou heel voetbalminnend Nederland dezelfde middag worden opgeschrikt met beelden die afkomstig waren van de tribunes van FC Den Bosch. Oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes waren daar gericht op Ahmad Mendes Moreira, een in Schiedam geboren buitenspeler van Guinee-Bissaus en Ghanese afkomst. Telkens als de donkere Moreira aan de bal had, waren er vanaf de M-side racistische teksten hoorbaar. De buitenspeler reageerde hevig geëmotioneerd op de taferelen en kon zowel op het veld als tijdens het interview na het duel zijn tranen moeilijk bedwingen. Dat de trainer van Den Bosch, Erik van der Ven, Moreira een een ‘zielig mannetje’ zou noemen, zou een hoop teweeg brengen. Overal wordt gevraagd om het ontslag van de trainer en Van der Ven moest zelfs ergens ondergedoken overnachten. Opvallend genoeg heeft Moreira tot zover nog geen aangifte gedaan, maar Van der Ven wel. Uiteindelijk wist de rappe buitenspeler nog wel zijn gram te halen door één van de doelpunten te scoren in de wedstrijd die met 3-3 zou eindigen.

Ook het Nederlands Elftal spreekt zich er over uit

De verslagen reactie van de normaal zo goedlachse Georginio Wijnaldum over het racisme incident in de Eerste Divisie spreekt boekdelen. De donkere middenvelder van het Nederlands Elftal had nooit verwacht dat de oerwoudgeluiden langs de Nederlandse velden zou gebeuren. Zowel de bondscoach Ronald Koeman als Wijnaldum zelf gaven aan dat als het de donkere spelers van Oranje ooit een keer zou overkomen dat er meteen van het veld wordt gelopen door heel het team. Hopelijk zal dat niet nodig zijn en brengt het Nederlands Elftal ons de komende tijd alleen maar nog meer vreugde. Want onze voetbalprognose is dat het EK 2020 een groot feest zal worden, waarbij geen enkele ruimte is voor racisme. Wij maken ons namelijk op voor het klappen, zingen en springen op de tribunes.