Duitse Bundesliga komt eraan, maar wel met hevige restricties

Bundesliga komt eraan, met hevige restricties

De voetbalcompetities liggen overal op aarde op hun gat, maar dat neemt niet weg dat er toch nog volop voetbalnieuws is. Terwijl het bij de meeste clubs crisistijd is, kunnen andere voetbalclubs namelijk weer hoopvol vooruitkijken. Zo gaat de Duitse Bundesliga dit weekend weer van start en dat is een moment waar zo’n beetje elke voetballiefhebber uit heel Europa reikhalzend naar uit zal hebben gekeken.

Het is nogal een gewaagde stap van de Duitsers en de rest van Europa kijkt nieuwsgierig toe naar de ontwikkelingen uit Duitsland. De Duitse Bundesliga geldt immers als een soort van testlab waar andere Europese landen van kunnen leren. De herstart van de Bundesliga komt namelijk met hevige restricties. Hoe die er precies uit zien? Nemen we hier met je door. 

‘Niet meer spugen op de grond’

Onze eigen Eredivisie ligt nog (minstens) 4 maanden stil, maar de belangrijkste competities in Duitsland worden over een paar dagen alweer hervat. Dat betekent echter niet dat het weer als vanouds wordt, met supporters op de tribunes en knuffels na het vieren van een doelpunt, want er gaat nogal een hoop veranderen op de Duitse velden. Er zijn dan ook een hele waslijst aan restricties die gelden voor de herstart van de competitie in Duitsland. Wat dat in de praktijk betekent? Geen omhelzingen na een goal, maar bijvoorbeeld ook niet spugen op de grond. De technische staf en spelers op de ­reservebank moeten daarnaast een mondkapje te dragen. Verder worden er geen handen geschud bij de toss en mogen er geen teamfoto’s worden gemaakt. Ook worden er geen handen meer geschud en betekent het fluitsignaal aan het einde van de wedstrijd dat iedereen meteen weer naar binnen moet.

Voetbalteams afgesloten van de buitenwereld

Om overigens direct weer weg te moeten, er wordt namelijk niet meer gedouched in het stadion. Spelers en staf moeten namelijk in het hotel douchen. Alle team uit zowel de Bundesliga als de Tweede ­Bundesliga zijn inmiddels al afgesloten van hun families en de rest van de buitenwereld. Voltallige selecties verblijven in hotels waar ze enkel naar buiten gaan om te trainen. Hiermee wordt ingespeeld op de richtlijnen van de Duitse voetbalbond. Deze aanpak is goedgekeurd door het Duitse ministerie van gezondheid.

Het gaat nu echt van start, toch?

Dat heeft zich weer geuit in een compleet protocol dat bestaat uit 41 A4’tjes vol met huisregels. De clubs moeten hier op elk moment aan houden en dat geldt niet alleen voor de wedstrijden zelf, maar ook in de hele voorbereiding en bijvoorbeeld trainingen. De spelers worden verder elke twee weken getest op het coronavirus. Zo werd afgelopen weekend bekend dat 2 spelers van Dynamo Dresden besmet zijn met het virus waardoor de voltallige selectie van de club 14 dagen in quarantaine moest. De eigenlijke eerste duels na de hervatting, werden daarom meteen weer afgeblazen. Maar dit weekend moet het dan wel gaan gebeuren. Op 16 mei om 15:30 staat het eerste duel na de hervatting tussen Augsburg en VfL Wolfsburg op het programma. Althans, als het virus voor die tijd niet toeslaat. Onze voetbal voorspelling? Dat er nog wel meer duels worden geschrapt de komende tijd.