Champions League: ‘biologische bom’ voor verspreiding corona

Champions League: ‘biologische bom’ voor verspreiding corona

41 doden, dat is de prijs die uiteindelijk is betaald voor het toch laten doorgaan van de Champions League-wedstrijd tussen Liverpool en Atlético Madrid. Op het moment dat er nog geen corona besmettingen waren in het Verenigd Koninkrijk werd toch besloten om de topper tussen de Britse en de Spaanse ploegen door te laten gaan en dat blijkt een enorme fout te zijn geweest. Dat claimt de The Daily Mail althans.

Hoewel er toen al sterke twijfels waren over het al dan niet door laten gaan van de wedstrijd, zou het duel op 11 maart toch worden gespeeld in het Anfield stadion. Daarbij zouden 3000 Spaanse fans afreizen naar het noordwesten van Engeland en dat heeft er volgens de Britse krant voor gezorgd dat er tientallen doden zouden vallen in de nasleep na de wedstrijd.

Atalanta Bergamo – Valencia

De wedstrijd tussen Liverpool en Atlético was overigens niet de enige ‘biologische bom’ voor het coronavirus, zoals de burgemeester van Bergamo, Giorgio Gori, de wedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia al noemde. Die wedstrijd zou al voor het duel tussen Atlético en Liverpool worden gespeeld en dat blijkt nu voor een kettingreactie te hebben gezorgd op het aantal doden in Liverpool.

De wedstrijd tussen het Italiaanse Atalanta Bergamo en het Spaanse Valencia zou namelijk niet plaatsvinden in Bergamo, de thuisstad van Atalanta, maar werd honderden kilometers verderop in Milaan gespeeld, omdat het stadion van de thuisploeg niet aan de richtlijnen voldoet van de UEFA.

Als gevolg van deze verplaatsing zouden duizenden fans van Atalanta Bergamo afreizen naar Milaan en het virus met zich meebrengen, terwijl hun thuisstad toen al het epicentrum van het coronavirus was. Tel daar de Spaanse fans van Valencia bij op vanuit Spanje naar Italië reisden en je snapt wel waarom Gori het duel tussen beide ploegen als een biologische bom zou bestempelen.

Virus van Italië naar Spanje

Diezelfde wedstrijd zorgde er in de dagen daarna voor dat er een hoop corona besmettingen in Spanje zouden opduiken. Alleen al binnen het elftal van Valencia raakte maar liefst 35% van de spelers besmet met het corona virus. Wel zegt burgemeester Gori dat de wedstrijd tussen beide ploegen niet de grootste brandhaard is geweest van het virus.

De echte bron was het ziekenhuis Alzano Lombardo. Daar begaf zich een patiënt met een longontsteking die als niet besmettelijk werd beschouwd en dat heeft er voor gezorgd dat het virus zich razendsnel heeft verspreid in het ziekenhuis. Wat voor klap Italië en Spanje daarna hebben gehad, is inmiddels bij iedereen bekend.

Voorzichtig wordt er weer gevoetbald

Hoewel het voetbal de laatste maanden heeft stilgestaan, is intussen toch al voorzichtig begonnen met het hervatten van de Europese competities. Zo is de Bundesliga één van de belangrijkste competities waar al weer gespeeld wordt. Voor Nederland is echter bepaald dat er in ieder geval nog tot 1 september geen professionele voetbalwedstrijden zullen zijn, alhoewel er misschien toch nog een officieuze bekerfinale komt en lang niet iedereen even blij is met de beslissingen van de KNVB.

Onze voetbal prognose is dan ook dat er de komende tijd nog volop onenigheid zal zijn over de hervatting van het Nederlandse voetbal en op welke manier dat moet gaan gebeuren. Laten we vooral onze lessen trekken uit deze fatale wedstrijden uit de Champions League om zo niet weer dezelfde fout te maken.