Champions League wordt in Portugal afgemaakt

Champions League 2019//2020 wordt in Portugal afgemaakt

Even leek het seizoen helemaal te worden afgeblazen, maar voetbalfans kunnen gelukkig opgelucht ademhalen: de Champions League wordt toch afgemaakt, dat heeft de UEFA onlangs bekend gemaakt. Daarvoor volgt de voetbalautoriteit dit jaar wel een compleet andere aanpak, want alle resterende wedstrijden worden in één maand gespeeld en wel in één land.

Portugal zal namelijk de gastheer zijn van de resterende wedstrijden die tussen 12 en 23 augustus worden. Zo krijgt het resterende deel van de Champions League dus meer een opzet van een toernooi dan de originele uit en thuisduels. Er vinden dan ook steeds één wedstrijd plaats in een neutraal stadion. Zeker is ook dat de finale in Lissabon zal plaatsvinden waar de stadions van Benfica en Sporting als podium kunnen worden gebruikt.

Finale op een zondag en misschien met publiek

De finale vindt op een zondag plaats, wat voor het eerst in de geschiedenis van het miljoenenbal zal zijn. In de loop van de volgende maand wordt beslist of er ook publiek bij die duels aanwezig mag zijn. Daarover is de Europese voetbalbond in beraad en wel door allerlei videocalls te houden. Dat doet het al sinds maart, toen de Europese voetbalcompetitie stil zou komen te liggen. Momenteel zijn nog maar 4 van de 8 kwartfinalisten bekend. Atalanta Bergamo, Atlético Madrid, RB Leipzig en Paris Saint-Germain zijn zeker van een plekje bij de laatste acht. De returns van de andere 8e finales moeten nog worden gespeeld. Het gaat daarbij om de volgende duels:

 • Chelsea – Bayern München
 • Napoli – FC Barcelona
 • Olympique Lyon – Juventus
 • Real Madrid – Manchester City

De laatste vier returns van de achtste finales worden op 7 en 8 augustus of in Lissabon afgewerkt of misschien zelfs in het stadion waar ze aanvankelijk gespeeld zouden worden.

En de Europa League?

De UEFA zou daarnaast aankondigen dat de resterende wedstrijden van de Europa League in Duitsland zullen plaatsvinden. Ook daar bestaan de kwartfinales en de halve finale uit één duel. De finale van dit toernooi vindt plaats in het stadion van FC Köln. De resterende duels die moeten worden gespeeld in de Europa League zijn als volgt:

 • FC Kopenhagen – İstanbul Başakşehir
 • FC Basel – Eintracht Frankfurt
 • LASK – Manchester United
 • Wolverhampton Wanderers – Olympiakos
 • Bayer Leverkusen – Rangers FC
 • Shakhtar Donetsk – VfL Wolfsburg
 • Inter – Getafe CF (heen en -terugduel)
 • Sevilla FC – AS Roma (heen en -terugduel)

Portugal en Duitsland: dik en dik verdiend

Dat de finale van de Champions League naar Portugal is gegaan vinden we overigens wel dik en dik verdiend. De Portugezen hebben zich namelijk voorbeeldig opgesteld tijdens de coronacrisis. Niet alleen zou de Portugese regering razendsnel maatregelen nemen om de schade te beperken, ook zou de bevolking zich keurig houden aan alle voorschriften. Op het moment van schrijven, telt Portugal ruim 39 duizend geïnfecteerden en 1.540 doden, een relatief laag aantal vergeleken met andere Europese landen. Voor Duitsland kan hetzelfde worden gezegd: ook Duitsland is één van de landen is die een uiterst effectief coronabeleid heeft doorgevoerd. Ook dat vinden we een goede keuze. Portugal en Duitsland, lijken vooralsnog, twee van de veiligste plekken van Europa om het voetbaltoernooi af te maken. Wij kijken uit naar de aanvang van de wedstrijd en uiteraard het moment dat we weer kunnen wedden op Champions League wedstrijden!