Coronavirus houdt ook de voetbalwereld in haar greep

Het begon met spelers die geen handen meer mochten schudden waarna ook een aantal competitiewedstrijden uit de Italiaanse Serie A achter gesloten deuren zou worden gespeeld. Het bleek het begin van een complete regen aan afgelastingen in de voetballerij. Zo zijn de tribunes van sommige Champions League-wedstrijden al helemaal leeg, zullen er geen supporters zijn tijdens de volgende twee speelrondes in de Spaanse Primera División, en is de Italiaanse Serie A zelfs nog zwaarder getroffen.  

De Italiaanse competitie is zelfs volledig stilgelegd tot begin april. De dader? Het coronavirus, wie anders? Het virus dat begon in het Chinese Wuhan heeft inmiddels de wereld in haar greep en dat geldt helaas ook voor de voetbalwereld. Onze voetbal voorspelling? Dat het ergste nog moet komen. We nemen namelijk een aantal scenario’s met je door.

Spookwedstrijden in heel Europa

Zo is ook in Frankrijk bepaald dat alle voetbalwedstrijden voorlopig achter gesloten deuren worden gespeeld, terwijl datzelfde aanstaande lijkt in Duitsland. Elke voetbalbond kondigt daarbij eigen maatregelen aan, maar in grote lijnen hebben die hetzelfde doel: voorkomen dat er grote massa’s op de been zijn. Terwijl in Italië bijvoorbeeld is besloten om de nationale competitie helemaal stil te leggen is in Frankrijk weer het besluit genomen om de wedstrijden in de Ligue 1 in ieder geval tot en met 15 april zonder publiek af te werken. Bij deze duels mogen of helemaal geen mensen komen of maximaal 1000 aanwezigen, daarover is men nog in beraad. Voor Duitsland worden soortgelijke maatregelen in overweging genomen.

En de Nederlandse voetbalcompetitie?

In eigen land werd voor mensen in Brabant al aangeraden om vooral niet de deur uit te gaan en raadde premier Mark Rutte aan om geen handen meer te schudden. Geen handen schudden, zagen we ook al tijdens de Eredivisieduels van de afgelopen speelronde, maar in vergelijking met andere landen in Europa zijn de voetbalwedstrijden in Nederland tot nu toe redelijk gespaard gebleven. Toch is het alles behalve ondenkbaar dat ook onze competitie wordt getroffen. “Het zou allemaal heel snel kunnen omslaan”, zo laat de KNVB weten over de kwestie. Geen scenario lijkt meer te gek en voorzichtig wordt bij sommige voetbal critici ook al gevreesd voor andere sportevenementen als de Olympische Spelen aankomende zomer in Japan en zelfs het EK voetbal 2020 dat door heel Europa wordt gehouden.

Anti-climax in Liverpool?

Het Britse Liverpool vreest eveneens een doemscenario: de Engelse club staat 25 punten los van de nummer 2 van de competitie, Manchester City. Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat The Reds zichzelf tot kampioen kronen van de Premier League. Dat is op zich natuurlijk alleen maar goed nieuws, zij het niet dat er al wordt gesproken om het kampioensduel zonder publiek te spelen en dat er ook geen publieke huldiging mag worden gehouden. En dat is wellicht het meest pijnlijke scenario van allemaal, in elk geval voor iedereen die deze club lief heeft. Hoe lang de fans op de landstitel hebben moeten wachten? Sinds 1990, oftewel 30 jaar. Het feest waar zo lang over werd gedroomd in het noordwesten van Engeland gaat mogelijk als een nachtkaars uit. Dat verdraaide Coronavirus ook…