Eerste voetbalwedstrijd mét publiek lijkt eraan te komen!

Eerste voetbalwedstrijd mét publiek lijkt eraan te komen!

De eerste wedstrijden worden alweer gespeeld in Europa en daar zullen ook veel voetbalfans in ons land heel erg blij mee zijn. Toch is het wat gek om te zien hoe topploegen uit de buitenlandse competities het tegen elkaar opnemen in lege stadions. In de Duitse Bundesliga hebben ze daar iets op proberen te bedenken door stadiongeluiden te laten horen tijdens de voetbalwedstrijd om zo toch voor wat meer sfeer te zorgen.

Gelukkig lijkt de eerste voetbalwedstrijd met publiek er inmiddels ook aan te komen. Daarvoor mag je overigens wel een stukje reizen, want de eerste wedstrijd met supporters lijkt plaats te gaan vinden op de Canarische Eilanden en wel in de tweede Spaanse divisie.

13 juni, 21.30, Gran Canaria

“De fans van UD Las Palmas kunnen vanaf 13 juni tegen Girona weer het stadion bezoeken om hun team toe te juichen.” Die woorden sprak Miguel Ángel Ramírez, voorzitter van de spaanse voetbalclub UD Las Palmas, onlangs uit op de officiële radio van de Canarische club. Hij had het daarmee over de wedstrijd die op zaterdag 13 juni om 21.30 uur wordt gespeeld in het Gran Canaria-stadion tegen tegenstander Girona. Ramírez legde uit dat wanneer Gran Canaria naar fase III van de coronacrisis gaat (in Spanje wordt gewerkt met fases die bepalend zijn voor de exacte maatregelen), dat een voetbalwedstrijd met publiek zullen plaatsvinden. Hij voegt daaraan toe: “De Canarische Eilanden is een veilige bestemming. Gran Canaria is een veilige bestemming. We zullen het enige voetbalstadion zijn in de grote voetballanden in Europa waar opnieuw publiek op de tribune zal zitten”.

30% van het stadion mag gevuld worden

Dat uitgerekend Las Palmas de eerste club in Europa is dat weer publiek zal ontvangen is overigens niet heel verrassend als je naar de geografische locatie kijkt. De Canarische voetbalclub bevindt zich immers op een eiland, op aanzienlijke afstand van het Spaanse vasteland en daarom kunnen de maatregelen op deze plek sneller worden versoepeld dan op andere plekken in Spanje. Sterker nog: de eilanden bevinden zich dichterbij de Afrikaanse continent dan het Spaanse vasteland. Bij het toelaten van publiek in het Estadio de Gran Canaria is het overigens niet meteen vrij spel voor iedereen. Zo geldt er een maximale bezetting om de sociale afstand te bewaren. Wat dat in de praktijk betekent? Dat 30% van het Canarische stadion mag worden gevuld wat in totaal weer neerkomt op zo’n 11.000 toeschouwers. Onze voetbal voorspelling? Dat er een hoop vraag zal zijn naar de tickets. Want niets is zo fijn als na maandenlang zonder voetbal weer naar het stadion te kunnen!