EK 2020: nog 1 punt verwijderd van kwalificatie

EK 2020: nog 1 punt verwijderd van kwalificatie

We hebben een paar jaar met z’n allen lijdzaam moeten toekijken hoe het Nederlands Elftal zowel het EK 2016 als het WK 2018 aan zich voorbij zag gaan, maar er is weer volop reden voor optimisme in voetbalminnend Nederland voor het aankomende EK 2020. Niet alleen schopten we het eerder dit jaar tot de finale van de Nations League, ook hebben we EK-kwalificatie binnen handbereik. Zaterdag mag het dan gaan gebeuren: in en tegen Noord-Ierland. Het EK 2020 is binnen handbereik en daardoor is de stemming opperbest bij Oranje.

Bondscoach Ronald Koeman verwacht echter een moeilijke pot tegen de nummer 3 van de groep die slechts drie punten achterloopt op Nederland en Duitsland, de nummers 1 en 2 van de groep met beide 15 punten uit 6 wedstrijden. We blikken alvast voor op wat wel eens de meest bijzondere wedstrijd kan worden sinds het succesvolle WK 2014 in Brazilië.

Opvallende selectie

Opvallend zijn de nieuwe en terugkerende namen in de selectie. Zo zijn Myron Boadu en Calvin Stengs van AZ en Wolfsburg-spits Wout Weghorst opgenomen in de selectie. Vooral die eerste twee namen zijn bijzonder omdat we het hier hebben over toptalenten die wel eens een hele grote toekomst voor zich hebben. Ook Memphis is erbij en dat is opmerkelijk. De veelbesproken aanvaller van Olympique Lyon miste afgelopen zondag door een blessure de Franse kraker al tegen rivaal Olympique Marseille. De kans is zelfs aanwezig dat de sterke aanvaller niet eens aan spelen toekomt en toch wilde hij deel uitmaken van de selectie. Dat Koeman gehoor heeft gegeven aan die vurige wens zegt toch een hoop over de menselijke kant van de coach. De relatie tussen hem en de veel bekritiseerde Memphis is namelijk ijzersterk. De Groninger is een people manager en sinds zijn aantreden is de sfeer goed.

Aanstelling Koeman betekende weg omhoog

Terugkijkend op de tijd sinds zijn aanstelling geeft Koeman zelf aan erg tevreden te zijn. Een aantal jonge spelers waarmee hij begonnen, zijn binnen korte tijd uitgegroeid tot wereldsterren en spelen nu bij de grootste clubs ter wereld. Bovendien werd Virgil van Dijk verkozen tot Europees Speler van het jaar en veroverde hij ook nog eens samen met Wijnaldum de Champions League van 2018/2019. Verder – voegt de coach daar aan toe – is de sfeer gewoon goed. De spelers gunnen elkaar het beste en er is ook echt weer sprake van een team. “Alleen al de wijze waarop de spelers elkaar begroetten tijdens het weerzien is al mooi om te zien”, vertelt de verder zo nuchtere coach trots over zijn spelers. En met die gedachte beginnen we al stiekem te dromen over het EK 2020. De laatste keer dat de sfeer zo goed was in de groep was uitgerekend tijdens het laatste succesvolle toernooi in Brazilië. Toen werd Oranje met een middelmatig elftal derde van de wereld. Onze voetbal prognose? Dat we het wel eens heel ver zouden kunnen schoppen tijdens het EK. Alhoewel, eerst nog wel even kwalificeren. Op naar zondag!