Eredivisie afgelopen? Verbod op sportevenementen tot 1 juni

Eredivisie afgelopen? Verbod op sportevenementen tot 1 juni

De overheid doet zijn best om Nederland zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het Coronavirus, maar kiest heel bewust niet voor een complete lockdown. Wel is ervoor gekozen om samenscholingen te verbieden en dat heeft directe gevolgen voor de voetbalcompetities.

Want overal in de wereld liggen de voetbalcompetities stil. Zo zijn er geen wedstrijden meer in de Europa League, Champions League, maar liggen ook de nationale competities zoals de Primera División, de Premier League en onze eigen Eredivisie eruit. En die laatste competitie zou wel eens helemaal worden afgeblazen? We leggen het uit.

Eredivisie afgelopen?

Het Nederlandse kabinet heeft maandagavond namelijk besloten dat er in ieder geval tot 1 juni 2020 geen sportevenementen in ons land mogen plaatsvinden vanwege het coronavirus. Dat betekent dat onder meer de Eredivisie, maar ook de Eerste Divisie tot het begin van juni niet kunnen worden hervat. Inmiddels ligt de competitie al twee weken stil en was het eerste verbod aanvankelijk opgelegd tot 31 maart, maar die termijn wordt nu dus verlengd. Ook de KNVB onderhoudt nauw contact met betreffende ministeries om te onderzoeken wat de verlenging van de maatregelen door het kabinet voor de voetbalcompetities betekent. De Nederlandse voetbalbond wil bijvoorbeeld graag weten of er helemaal niet meer gevoetbald mag worden tot 1 juni of dat er in een later stadium eventueel achter gesloten deuren kan worden gespeeld. Voorlopige conclusie? Door de nieuwe datum van 1 juni is het maar zeer de vraag of de Eredivisie en de Eerste Divisie überhaupt kunnen worden uitgespeeld.

Wat zijn de mogelijke scenario’s?

KNVB-voorzitter Just Spee benoemt 3 mogelijke scenario’s voor de Eredivisie en Eerste Divisie:

  1. de twee competities afronden achter gesloten deuren.
  2. een deel van de resterende 9 speelrondes afwerken zonder fans.
  3. het schrappen van speelrondes.

Als er om welke reden dan ook wordt besloten om de competitie niet meer te vervolgen, ontstaan er weer allerlei nieuwe vragen. Want wie wordt er bijvoorbeeld kampioen, wie degradeert er, en wie gaat Europa in? Ook dan zijn er weer verschillende scenario’s:

  • huidige stand op ranglijst is eindstand.
  • huidige stand op ranglijst is eindstand, maar geen clubs degraderen.
  • competitie wordt volledig niet verklaard.

Hoofdpijn voor alle betrokkenen

  • Het probleem in het eerste scenario? Dat de clubs die op de laatste plekken staan bij deze stand zouden degraderen dit scenario niet zullen accepteren.
  • Het probleem bij het tweede scenario? Dat de ploegen die net geen kampioen worden of net geen Europees voetbal behalen met de huidige stand dit scenario niet zullen accepteren.
  • En het probleem bij het derde scenario? Dat iedereen zal klagen behalve de clubs die op de laatste plekken staan en dat er daarnaast niet kan worden bepaald welke clubs Europa in gaan..

Onze voetbal voorspelling? Dat we nog heel veel hoofdpijn gaan hebben door dit verdraaide coronavirus.