Euforie in Amsterdam Ajax, crisis in Eindhoven

Sinds Henk Groot in 1959 was er geen Ajacied meer geweest die tijdens zijn basisdebuut drie keer zijn scoren voor de Amsterdamse club, maar de 20-jarige debutant Noa Lang flikte het. In de minuten 31, 51 en 70 was het raak voor de jonge vleugelaanvaller. De eindstand op het scorebord zou uiteindelijk 2-5 worden voor de Amsterdammers en dat terwijl het na 19 minuten al op een 2-0 achterstand stond.

Blijdschap bij Ajax, maar dat kan niet bepaald worden gezegd over de stemming in Eindhoven. PSV speelde namelijk 1-1 gelijk bij FC Emmen en dat zorgde voor opnieuw een teleurstelling. Eerder deze week zou het namelijk met 4-0 verliezen bij het Portugese Sporting. Er heerst al een hele tijd onvrede en er wordt zelfs gesproken over een crisis.

Code rood in Brabant

De ene na de andere dramatische kop kleurt de voorpagina’s van de verschillende Nederlandse dagbladen en er lijkt geen enkele ruimte meer voor begrip. Het is code rood in Eindhoven, dat zondag opnieuw teleurstelde met een mager gelijkspel tegen het op papier veel zwakkere FC Emmen. Coach Mark van Bommel komt alsmaar in de problemen en dat lijkt geen toeval meer te zijn. Bij de voetbal bookmakers is PSV lang niet altijd meer die favoriet zoals dat van oudsher wel het geval was. Van de laatste 9 wedstrijden werden er drie gelijkgespeeld, vijf verloren en slechts eentje gewonnen. In Europa zijn ze bij PSV al helemaal uitgespeeld en met een achterstand van 13 punten lijkt dat ook in de Nederlandse Eredivisie het geval. De enige prijs die de Eindhovenaren nog kunnen pakken is de KNVB Beker, maar daar zullen de fans in het Phillips Stadion geen genoeg mee nemen. De Eindhovenaren zitten volgens sommige insiders in de hevigste crisis van dit decennium.

Contrast tussen Ajax en PSV

En dat terwijl ze in Amsterdam juist in de beste jaren van deze eeuw lijken te zitten. Voor Ajax was de week namelijk weer eens uitstekend. Niet alleen slaagde de ploeg van trainer Erik ten Hag erin om een 2-0 achterstand weg te werken, ook kregen een aantal andere spelers de kans om het te laten zien tegen de Tukkers. En dat lukte uiteindelijk prima. Noa Lang scoorde er drie en invaller Klaas-Jan Huntelaar zou er twee maken. De ruime overwinning kwam na een week waarin Lille er tijdens het Champions League-duel er ook met 0-2 van langs kreeg. Toen waren Hakim Ziyech en Quincy Promes de gevierde mannen, maar tijdens het Eredivisieduel van zondagmiddag waren de goals besteed aan twee andere aanvallers. Wie je er ook neerzet, het lijkt te functioneren bij de Amsterdammers. En dat kan niet helemaal worden gezegd over PSV. Van Bommel hield zich de afgelopen wedstrijden steeds vast aan de terugkeer van de geblesseerde spelers Malen en Bergwijn, maar ook zij slaagden er zondag niet in om het tij te keren. Onze voetbal prognose? Dat het laatste uur heeft geslagen voor Mark van Bommel.