Feyenoord-fans gedragen zich beter na ‘Bek houden’-uitspraak Rutte

Feyenoord-fans gedragen zich beter na ‘Bek houden’-uitspraak Rutte

Voetbalsupporters in de Eredivisie die gevraagd worden om niet te zingen en niet te juichen: het lijkt haast onbegonnen werk. Voor politiek Den Haag zouden dat toch belangrijke eisen worden om publiek weer toe te laten in de Nederlandse voetbalstadions. Toch ging dat niet overal even goed. Vooral in de Kuip zouden fans achter het doel te dicht op elkaar zitten en werd er te veel geschreeuwd en gezongen in Rotterdam.

Voor Mark Rutte zou dat reden zijn om de fans op te roepen om hun ‘bek te houden’. Duidelijke taal die niet door iedereen in dank werd afgenomen. Zo verschenen er even duidelijke spandoeken in het stadion dat het ‘voetbal emotie’ is en werd de minister-president gevraagd om ‘zelf z’n bek te houden’. Toch ging het afgelopen wedstrijd tegen ADO Den Haag een stuk beter. We blikken met je terug op het duel dat in Rotterdam met 4-2 werd beslecht.

Dreigende taal van Rutte en Aboutaleb

De woorden van premier Rutte zorgden voor een hoop ophef, maar konden ook op steun rekenen. Hoewel Rutte terugkwam op zijn woordkeuze zou de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dreigen met het spelen in een lege Kuip als de voetbalfans zich weer niet aan de maatregelen zouden houden. De aanleiding voor de ophef was de wedstrijd tegen FC Twente waar de meeste mensen zonder mondkapje in het stadion zaten en achter het doel ook clusters mensen te zien waren die zich niet aan de 1.5 meter-regel hielden. Tijdens de wedstrijd tegen ADO zouden de supporters meer afstand houden en waren de fans ook stiller dan in de vorige wedstrijd. Zo werd er minder gejuicht en meer geapplaudisseerd. Ook waren er meer stewards in het stadion om de orde te bewaren.

Ook trainer Dick Advocaat tevreden

Al met al leidde dat tot tevreden gezichten bij Feyenoord. Trainer Dick Advocaat gaf bijvoorbeeld al aan dat de supporters het ‘fantastisch’ deden. De 73-jarige oefenmeester gaf de supporters dan ook een compliment voor hun gedrag. Dat gold ook voor aanvoerder Steven Berghuis. Hij bedankte de fans en gaf aan dat ze het ‘goede voorbeeld hebben gegeven’. Voor de spelers is dat ook belangrijk, zo benadrukt de aanvallende middenvelder. Jan van Merwijk, de directeur van het stadion, sluit zich daarbij aan: ‘Complimenten aan het Legioen’. Er kan volgens hem worden teruggekeken op een goede wedstrijd, in alle opzichten.

Feyenoord gebaat bij kracht Legioen

Dat Legioen zou Advocaat in de toekomst weer nadrukkelijk willen zien, zodra de situatie dat weer toelaat, want volgens de coach zijn de fans ‘hoognodig’. In weinig stadions in Nederland kunnen de fans zo erg het verschil maken als de supporters uit Rotterdam en volgens de coach is het jammer dat ‘het publiek er niet achter kan gaan staan zoals normaal’. Onze voetbal prognose is helaas wel dat het nog even lijkt te gaan duren voordat er weer fans naar het stadion kunnen net als voorheen. Weer terug naar de volledige capaciteit in 2020 lijkt voor nu nog een utopie. Hopelijk is 2021 een beter jaar.