In heel Europa ligt het voetbal plat. Behalve in Wit-Rusland. Waarom?

In heel Europa ligt het voetbal plat. Behalve in Wit-Rusland. Waarom?

De speelronde van de Vysjejsjaja Liga werd afgelopen weekend op spectaculaire wijze afgesloten: bij het duel tussen FC Isloch en FC Sloetsk wist de uitploeg in het laatste kwartier een 1-2 achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning. In de 87e minuut wist Marat Burajev het net te vinden waardoor de overwinning op het nippertje dan toch werd binnengesleept door de bezoekende ploeg.

Komend weekend mag de nummer 2 van de Vysjejsjaja Liga het opnemen tegen Vitebsk. Die komt op zaterdag 11 april om 13:00 op bezoek bij FC Sloetsk voor het duel tussen de nummer 2 en nummer 7 van de competitie. En mochten de ploegen je niets zeggen; dat zou heel goed kunnen, we zijn namelijk aanbeland in de Wit-Russische competitie. Die loopt nog in volle toeren door. Waarom (in hemelsnaam)? Dat leggen we je hieronder uit. Laten we zeggen dat de president van dat land net zo koppig is als sommige andere staatshoofden.

Voetbal gaat vrolijk verder in Wit-Rusland

Terwijl de hele wereld in crisis is en voetbalcompetities, zoals de Eredivisie, zijn stilgelegd, ging de nieuwe competitie van Wit-Rusland op 19 maart gewoon van start. Het bevel daarvoor kwam rechtstreeks van bovenaf: de president van het land zelf. Alexander Lukashenko vindt de ophef rondom het coronavirus namelijk maar een hoop aanstellerij, precies zoals het virus al werd gebagatelliseerd door president Bolsonaro van Brazilië en president Trump van de Verenigde Staten. Terwijl Bolsonaro het coronavirus een “griepje” noemde en Trump het virus als “Kungflu” zou bestempelen, zegt Lukashenko er op zijn beurt doodleuk het volgende over: “Drink heel veel wodka, ga vaak naar de sauna en werk hard.” Hij voegt daar overigens aan toe om zo’n 40 tot 50 mm per dag te drinken, maar als het even kan om dat niet onder werktijd te doen.

https://twitter.com/preslukashenko?lang=en

Volle stadions en het handen schudden gaat door

Voor de voetballers betekent dat ze gewoon met z’n 22-en in het veld staan en dat de supporters ook gewoon welkom zijn in de stadions. Zelfs het handen schudden tussen de spelers gaat onverminderd door. Toch ziet de situatie in Wit-Rusland er een paar weken later wel iets anders uit. Op het moment dat de competitie werd gestart, was er namelijk nog niemand overleden in Wit-Rusland (ondanks de 69 besmettingen), maar een paar weken later ligt het aantal doden op 13 en zijn er 700 mensen besmet met het coronavirus. En dus zal de president van het land zich hopelijk toch eens achter de oren krabben. In Brazilië en de Verenigde Staten liggen alle sportcompetities er ondanks alle bagatellisering bijvoorbeeld toch stil. Hopelijk zal Lukashenko er op zijn beurt toe besluiten om dat ook te doen en de voetbalcompetitie in zijn land stil te leggen. Onze voetbal voorspelling? Dat er veel meer nodig zal zijn om het virus te stoppen dan alleen maar vodka, mocht hij dat niet besluiten.