KNVB communiceert voorschriften voor hervatting voetbal

KNVB

KNVB nieuws In Duitsland is de Bundesliga alweer in volle gang en dat gaat vooralsnog bijzonder goed. Dat is onder meer te danken aan de gedisciplineerde manier waarop onze oosterburen te werk zijn gaan. De aanpak die ervoor heeft gezorgd dat er op het moment van schrijven ‘slechts’ 8.776 doden zijn en 185.869 bevestigde gevallen.

Experts zijn het er dan ook over eens dat het inderdaad verantwoord is om ook in ons land de voetbalcompetitie te hervatten zolang er maar volgens de Duitse aanpak te werk wordt gegaan. In Nederland wordt daarom met nieuwsgierig gekeken naar het Duitse model zodat dit ook in ons land kan worden toegepast als de competitie op 1 september wordt hervat.

Corona protocollen betaald voetbal Nederland

De KNVB heeft inmiddels zelfs al een aantal regels gecommuniceerd waaraan de professionele clubs moeten voldoen. Nico-Jan Hoogma, technisch directeur van de KNVB, heeft de contacten gelegd met de Duitse instanties en is daarbij tot een aantal protocollen gekomen voor de Nederlandse voetbalcompetities. We hebben ze voor je opgesomd:

  • Spelers, technische stof en andere betrokken verblijven in aanloop naar de duels in hotels. Vanuit het hotel worden alle betrokkenen apart vervoerd: eerst de basisspelers, dan de reservespelers en daarna kleinere bussen met bijvoorbeeld de technische staf, media en andere mensen.
  • Elke club in de Eredivisie en de Eerste Divisie moeten een hygiëne-coördinator in dienst nemen.
  • Spelers en technische staf moeten met eigen vervoer naar het hotel komen. Elke speler moet minstens 1 keer per week en 24 uur voor een duel een corona test doen.
  • Als voetballers en familie of andere huisgenoten besmet raken, moeten zij meteen in quarantaine.
  • Eventuele (functionele) stadionbezoekers die klachten hebben, worden niet toegelaten.
  • Alleen mensen met een ‘functionele aanwezigheid’ mogen worden toegelaten tot de stadions. Dat gaat in dit geval dus onder meer om spelers, trainers, technische staf, de pers, beveiligers, ballenjongens, en kantoormedewerkers.
  • Daarbij wordt gewerkt met een beperkt toeschouwersaantal die in een viertal zones worden verdeeld: in elke zone mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn. Dat betekent in totaal 286 aanwezigen bij topwedstrijden en 244 bij reguliere duels.
  • De teams van beide clubs worden zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Zo krijgen de voetballers te maken met aparte looproutes en betreden de teams op verschillende momenten het veld.
  • Er zullen geen kinderen meer zijn in de spelerstunnel.
  • Reservespelers moeten 1.5 meter afstand hebben op de reservebank.
  • Er zullen geen elftalfoto’s meer worden gemaakt.
  • Voetballers mogen niet samen douchen.
  • En telefoons, tablets en andere mobiele devices (die worden aangeraakt) mogen niet aan andere mensen worden gegeven.

Wat we missen in het lijstje? Dat er bij de ingang van de stadions met temperatuurmeters wordt gewerkt en we zouden graag zien dat de regels iets duidelijker worden toegespitst op ook de technische staf en alle anderen (zoals wekelijkse tests en eventuele quarantaines) die aanwezig zullen zijn in het stadion — en niet alleen de spelers. Dit is vooralsnog niet door de KNVB duidelijk gecommuniceerd in de voorschriften. Onze voetbal voorspelling is dat er anders veel onnodige besmettingen zullen zijn.