Komt de BeNeLiga er dan toch? Clubs lijken concreter dan ooit!

Clubs om tafel over BeNeLiga voetbal

De laatste keer dat een Nederlandse club een Europese beker won, dateert alweer van 2002 toen Feyenoord de UEFA Cup zou binnenslepen. Ajax slaagde er de laatste jaren wel weer in om zowel in de Champions League als UEFA Cup indruk te maken, maar het is gewoon niet meer zoals het vroeger was. De Nederlandse Eredivisie is sinds het Bosman-arrest te veel verzwakt ten opzichte van de grotere voetbalcompetities als de Spaanse Primera División, de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga.

En daar moet verandering in komen. Voor clubs uit Nederland en België vormt die ontwikkeling al sinds jaar en dag reden voor het plannen van een gezamenlijke league. Want door de krachten te bundelen, stijgen de inkomsten, wordt de competitie sterker én moet er weer in Europa worden geconcurreerd. Dit moet in de vorm van de zogeheten BeNeLiga, een gezamenlijke competitie van de sterkste Nederlandse en Belgische voetbalclubs.

BeNeLiga concreter dan ooit

Die BeNeLiga komt steeds dichterbij. Een elftal aan clubs uit België en Nederland buigt zich binnenkort namelijk over een haalbaarheidsstudie van deze nieuwe gezamenlijke competitie. Verschillende Belgische en Nederlandse topclubs lijken stellig achter het idee te staan, al is niet iedereen even overtuigd. Dat zegt Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS. “De plannen voor een BeNeLiga lijken echter wel concreter dan ooit. We merken dat de voetbalclubs in Nederland terughoudend zijn om hun mening te verkondigen. Ze willen vooral eerst meer informatie. Maar het Nederlandse voetbal moet wel knopen gaan doorhakken. Door de coronacrisis is het er niet makkelijker op geworden. De vooruitzichten zijn dan ook somber.

Dit is hét moment

Volgens de ‘Witte Chinees van de NOS’ is dit dan ook hét moment om de opties van een gezamenlijke BeNeLiga te bekijken. Voor een aantal clubs kan het een interessante optie zijn, al heerst er ook wat wantrouwen. De reden daarvoor is vrij simpel: niet iedereen kan namelijk deelnemen aan de league. Zo is er plek voor 10 Nederlandse voetbalclubs en 8 Belgische clubs. Daarmee zouden er dus automatisch ook een aantal clubs uit de boot vallen. De kleinere clubs staan om die reden dus faliekant tegenover de plannen.

En de rest van de clubs?

Want wat moeten zij als er geen plek voor ze is? Er zou wel degelijk een nationale competitie in beide landen zijn voor de clubs die niet worden opgenomen in de BeNeLiga. Zo kan er alsnog een club kampioen worden. Maar de vraag is dan echter wel weer meteen wat zo’n kampioenschap precies betekent? Clubs als Ajax, PSV, Feyenoord en AZ zijn in Nederland al zeker van hun plek in de BeNeLiga, maar de kleinere clubs als PEC Zwolle en Emmen lijken op het tweede plan te komen. Vooral voor die clubs moet een oplossing worden gevonden. Zowel sportief als financieel. Onze voetbal voorspelling? Dat het nog even zal duren voordat de clubs het erover eens zullen zijn.