LaLiga doet wat de Eredivisie nalaat: Atlético en Real niet in actie

LaLiga doet wat de Eredivisie nalaat: Atlético en Real niet in actie

LaLiga de interlandperiodes in Latijns-Amerika zijn verlengd en dat raakt een hoop Europese clubs. In Spanje komen ze daarom in actie. Zo hebben de Spaanse toppers Atlético Madrid en Real Madrid dit weekend vrijaf. 

Beide LaLiga clubs hadden een verzoek ingediend om de duels tegen respectievelijk Granada en Athletic Club te verplaatsen, omdat de interlandperiode in Latijns-Amerika 2 dagen langer duurt. In Nederland had Ajax op een soortgelijke geste gehoopt, maar die kwam er niet. De Amsterdammers moeten wel gewoon spelen en missen daardoor 4 vaste krachten. 

Spelers keren later terug

Door het volle programma in de WK-kwalificatie van de CONCAAF (Noord-Amerika) en de CONMEBOL (Zuid-Amerika) krijgen Atlético Madrid en Real Madrid een aantal spelers later terug dan normaal. Deze clubs zouden hierdoor komend weekeinde niet in actie kunnen komen wat een voordeel is voor hun tegenstanders: bij Athletic Club mogen alleen Baskische voetballers spelen en bij Granada zitten nauwelijks Latijns-Amerikaanse internationals. Aanvankelijk negeerde de Spaanse voetbalbond de wens van die twee clubs, maar in hoger beroep kwam er alsnog groen licht. In Spanje is men nu op zoek naar nieuwe data voor de uitgestelde duels.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet de eerste keer dat competitieduels in Spanje worden verplaatst vanwege de interlandperiode in Latijns-Amerika. FC Barcelona, Alavés Sevilla en Villarreal kregen in de vorige kalendermaand ook al een keer vrijaf. Met het vrije weekend krijgen Atlético Madrid en Real Madrid nu meer tijd om zich voor te bereiden op de Champions League week, volgende week. Real moet naar Oekraïne voor het duel tegen Shakhtar, terwijl Atlético het in Madrid opneemt tegen Liverpool.

Geen geste naar Ajax

In de eigen Nederlandse competitie heeft Ajax het meeste te lijden door de interlandperiode in Latijns-Amerika. De Amsterdammers moeten bij het duel van zaterdag tegen Heerenveen verschillende spelers missen: Antony speelt met Brazilië, Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez spelen beide met Argentinië en Edson Álvarez met Mexico. Ook Ajax heeft volgende week een Champions League-duel. In de thuiswedstrijd van dinsdag wacht het de zware ontmoeting met Borussia Dortmund. Onze voetbal voorspelling? Dat Ajax ook wel een weekendje rust had kunnen gebruiken in aanloop naar de topper.