Ook de Oranje-fan mag weer dromen: interlands op komst

Oranje interlands in september, oktober en november

Het is misschien wat gek om erbij stil te staan, want wist jij dat het Nederlands Elftal dit jaar nog niet in actie is gekomen? Het laatste duel van ons aller Oranje dateert namelijk alweer van 19 november 2019. Toen zou het elftal van Ronald Koeman met 5-0 winnen van Estland en we keken daarom al stiekem uit naar de duels van dit jaar.

Dat zouden er voor het inmiddels geannuleerde EK 2020 vier duels zijn: op 26 maart tegen de VS, op 29 maart tegen Spanje, 28 mei tegen Griekenland en op 6 juni tegen Wales. Al deze duels werden door het coronavirus afgelast en dat betekent dat we de mannen van Oranje al best een hele tijd niet op een voetbalveld hebben zien staan. Toch komt daar binnenkort verandering in, want de eerste interlands van 2020 zijn weer op komst. En het goede nieuws is dat er steeds meer duels aan het programma worden toegevoegd.

‘Gewoon weer naar de Nations League’

Dat betekent in dit geval dat het restant van 2020 weer wordt opgepikt volgens het kalender. Zo stonden er voor de data 3 t/m 5 september en 6 en 7 september al twee speelronden gepland voor de Nations League. Deze speelrondes gaan, vooralsnog, gewoon door. Dat betekent dat Nederland het op 4 september thuis gaan opnemen tegen Polen en op 7 september tegen Italië. Daarna wordt het Nationals League-programma in oktober weer hervat met een tweetal duels: op 8 september tegen Bosnië Herzegovina en op 11 oktober tegen Italië. Ook in november zijn er een aantal wedstrijden. Op 14 november ontvangt het Bosnië Herzegovina in eigen huis terwijl de groepsfase wordt afgesloten op 17 november met een uitduel in Polen. Vorig jaar werd Nederland tweede bij de eerste editie van de league. Alle thuiswedstrijden van 2020 zullen plaatsvinden in de Johan Cruijff Arena.

Mogelijk met supporters in de stadions

Naast de wedstrijden om de Nations League wil Oranje ook het vriendschappelijke duel tegen Spanje weer inhalen. Die stond eigenlijk gepland voor 29 maart, maar iedereen weet dat die wedstrijd nooit zou plaatsvinden. Op 11 november staat de wedstrijd dan alsnog op de planning. Ook is de KNVB in beraad hoe het nu precies moet met de supporters. Het streven is wel om in het najaar al supporters toe te laten en daarbij wel de 1.5 meter-regels in acht te houden. Dat zou er dus op kunnen wijzen dat er met een verlaagde capaciteit zal worden gespeeld in de stadions. Dit is echter niet alleen maar afhankelijk van de Nederlandse voetbalbond, maar ook van het kabinet. De KNVB dient uiteindelijk ook de regels op te volgen die in Den Haag worden bepaald. Uiteindelijk staan de veiligheid en gezondheid van publiek, spelers en officials voorop, aldus de KNVB. Onze voetbal prognose? Dat de gemiddelde Oranje-fan er niet op kan wachten om weer het stadion in te mogen. Want wat missen we het voetbal toch met z’n allen. Op naar september!