Op het nippertje: Oranje plaatst zich voor het WK 2022

Oranje gaat naar het WK 2022. Bergwijn en Depay hebben de ploeg van bondscoach Louis van Gaal en heel voetbalminnend Nederland de verlossing gebracht tegen een stug Noorwegen: 2-0. De doelpunten vielen in de 84e minuut en 91e minuut.

Een gelijkspel zou uiteindelijk ook genoeg zijn geweest. De sfeer rond Oranje was na het verrassende 2-2 gelijkspel tegen Montenegro in een paar dagen volledig omgeslagen. Waar het eerst nog zeker aan kop ging in de groep, gleed het in het voorlaatste duel tegen Montenegro uit terwijl Turkije juist geen punten liet liggen. Alles hing daarom af van de wedstrijd tegen Noorwegen. Al werd er enorm opgekeken tegen de laatste clash.

Spanning in een leeg stadion voor Oranje

Op vrijdag 12 november zou het kabinet bepalen dat er door de oplopende coronagevallen geen publiek welkom zou zijn in Rotterdam. In een lege Kuip was de spanning daardoor duidelijk voelbaar bij de selectie van Van Gaal, die mak aan het duel zou beginnen en amper vooruit durfde te spelen. Omdat Noorwegen ook afwachtend speelde, kwam het treffen maar moeilijk op gang. Vanuit Montenegro kwam er nog wel goed nieuws, want concurrent Turkije stond 1-0 achter. Daardoor kon Nederland zich in het minst gunstige scenario ook een nederlaag permitteren. Steven Bergwijn was vanaf het begin de gevaarlijkste aanvaller, maar ook Memphis was meerdere keren dreigend. Noorwegen kon op dat moment weinig inbrengen, maar hield zich wel goed staande.

Bergwijn en Depay doen het

Wel kregen de Noren na de thee de eerste grote kans, maar invaller Kristian Thorstvedt mistte van dichtbij. Turkije was in en tegen Montenegro intussen al op voorsprong gekomen. Hierdoor kon elk doelpunt van Noorwegen de nekslag betekenen voor de mannen van Van Gaal. Pas in de 84e minuut kwam de verlossende goal van de voeten van Bergwijn na een assist van Memphis. Laatstgenoemde zou in de 91e minuut zelf ook een doelpunt maken om de kwalificatie te bezegelen. Na de plaatsing gaf bondscoach Van Gaal tijdens de persconferentie toe dat hij, bij het mislopen van het WK, zijn loopbaan als trainer zou hebben beëindigd. Onze voetbal voorspelling? Dat Nederland nog heel veel plezier gaat beleven aan Louis van Gaal. Tijdens het laatste WK van 2014 zou de oefenmeester met een matige selectie derde van de wereld worden en een ongeslagen WK spelen.