Publiek, medespelers en Messi zelf niet blij met ‘De Wissel’

De wissel Leo Messi PSG

Bij FC Barcelona bepaalde Leo Messi mee in de beslissingen van de club, bij het Argentijnse elftal was Messi medeverantwoordelijk voor wie wel en niet zouden worden opgeroepen en ook bij zijn nieuwe club Paris Saint-Germain merkt trainer Mauricio Pochettino hoe groot zijn macht is.

De Argentijn mocht zijn eerste thuiswedstrijd voor PSG niet volmaken en daarmee is de eerste rel een feit. 

Omdat de Argentijnse superster daarna de hand van zijn trainer weigerde te schudden, werd het moment al breeduit uitgemeten in de media als ‘De Wissel’.

Sommigen beweren zelfs dat trainer Pochettino zijn ‘eigen ontslagbrief al heeft getekend.’

Vorig seizoen Messi niet één keer gewisseld

Het gehele afgelopen seizoen bij FC Barcelona werd de Argentijn in 44 basisoptredens niet één keer zonder medeweten gewisseld.

Slechts eenmaal werd de beste Barça-speler uit de clubgeschiedenis naar de kant gehaald, maar dat was vooraf al uitgebreid besproken, vanwege lichte hamstringklachten waarmee de aanvallende middenvelder kampte.

De wedstrijd daarna zou hij ook missen als gevolg van de klachten, waardoor trainer Ronald Koeman de wissel ook kon verantwoorden aan de achterban.

Alle andere wedstrijden speelde de voormalig nummer 10 van de Catalaanse club volledig uit. Het is alom bekend dat Messi alle wedstrijden die hij speelt tot het einde wilt uitspelen. 

Ook bij andere spelers onbegrip

En toch haalde trainer Pochettino het in zijn hoofd om Messi naar de kant te halen in uitgerekend de debuutwedstrijd van Messi voor eigen publiek.

Met 75 minuten op de klok zou PSG de jacht willen maken op een overwinning nadat het op dat moment 1-1 stond tegen de topper Olympique Lyon.

Dat moest gebeuren zonder Messi binnen de lijnen, waarna hij naar de kant werd gehaald; tot grote ontsteltenis bij het publiek, Messi zelf en zijn medespelers.

Bij het verlaten van het veld wilde de trainer Messi nog een hand geven, maar Messi wuifde dit weg. De reacties op de reservebank, waar onder meer Paredes en Rafinha op duidelijke wijze hun ontsteltenis toonden, waren veelzeggend. 

‘Het is in orde’

Coach Mauricio Pochettino zegt zelf echter dat hij geen enkel probleem heeft met Messi. Hij heeft, naar eigen zeggen, aan zijn landgenoot gevraagd hoe het met hem gaat, waarop Messi zou hebben geantwoord dat ‘alles in orde was’. Dat was ook meteen het laatste wat er over de wissel is gezegd.

De Parijse club zou via invaller Mauro Icardi op het laatste moment de winst pakken: het werd 2-1 voor de thuisclub. Desondanks is onze voetbal voorspelling dat dit alles behalve de laatste keer is dat Messi toont dat hij groter is dan de trainer die voor de groep staat.

Al was dat al meteen tijdens de contractbesprekingen duidelijk: hij heeft namelijk een clausule op laten nemen dat wedstrijden van zijn thuisland voorrang krijgen op wedstrijden van zijn werkgever — een ongekende eis.