Rampscenario compleet: EK wordt uitgesteld naar 2021

Rampscenario compleet: EK wordt uitgesteld naar 2021

EK wordt dan toch uitgesteld naar 2021! Er is veel veranderd in iets meer dan een maand tijd: hoewel we begin januari al werden opgeschrikt met de Amerikaanse raketaanval in Irak, de vernietigende bosbranden in Australië en Groot-Brittannië dat de EU verliet, hadden we er toen nog geen rekening mee gehouden dat het ergste nog zou komen: het Coronavirus.

Het virus dat eind 2019 in het Chinese Wuhan zou ontstaan zou overslaan op de hele wereld waar in verschillende landen de noodtoestand is uitgeroepen. En als er al termen circuleren zoals de Derde Wereldoorlog dan weet je ook als voetballiefhebber dat de voetballerij er niet meer aan ontkomt. De Champions League ligt stil, de Europa League net zo en dat geldt ook voor de landelijke competities. De zwaarste klap kwam echter op dinsdagmiddag 17 maart: toen zou de UEFA besluiten om ook het EK 2020 uit te stellen naar de zomer van 2021.

Nieuwe data: 11 juni tot 11 juli 2021

De UEFA had namelijk een spoedvergadering ingepland om drastische besluiten te maken over het EK. Het eindtoernooi wordt nu gespeeld van 11 juni tot 11 juli volgend jaar, zo is tijdens het crisisoverleg met alle betrokkenen besloten. De UEFA heeft daarbij een speciale commissie ingeschakeld om de speelkalenders te bestuderen en zo onder meer te analyseren wat voor gevolgen het uitstellen van het EK heeft op andere voetbalcompetities. Zo zijn de play-offs voor het EK al uitgesteld van maart 2020 naar juni 2020. Ook de interlands die gepland staan voor het Nederlands Elftal krijgen een nieuwe datum.

Met de Champions League in het achterhoofd

Tevens is gekeken naar de nationale competities en de internationale toernooien zoals de rest van het lopende Champions League,- en Europa League-seizoen. Volgens het Spaanse sportmedium Marca wordt de finale van de Champions League verplaatst naar 27 juni van dit jaar. De eindstrijd van de Europa League zou een paar dagen eerder op 24 juni moeten plaatsvinden. Daarnaast moeten er tussentijds ook oplossingen worden gevonden voor de resterende rondes van zowel de Champions League als de Europa League die beiden abrupt werden afgebroken nadat onder meer volledige voetbalclubs in quarantaine moesten.

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse competities?

Ook in eigen land wordt er nu bekeken wat de gevolgen zijn van het huidige coronavirus en alle verschuivingen in de internationale voetbalkalenders. Wat al wel duidelijk is, is dat de finale van de KNVB Beker in ieder geval niet meer op 19 april gaat plaatsvinden. FC Utrecht en Feyenoord plaatsten zich voor de finale, maar zullen dus even geduld moeten hebben voordat ze het tegen elkaar opnemen. De KNVB beraadt zich nog over een nieuwe datum. Datzelfde geldt voor het vervolg van de Eredivisie die ook tot nader order stil ligt. Mocht daar meer informatie over zijn dan zullen we je het zo snel mogelijk laten weten. Tot dan wensen we iedereen veel sterkte en succes toe. Samen slaan we ons er doorheen. Om uiteindelijk ook weer samen van het voetbal te genieten.