Robin van Persie pleit voor nieuwe voetbalwet “Het is tijd”

Nieuwe voetbalwet

Robin Van Persie : “Het is tijd”. Met afschuw werd er altijd gesproken over de oerwoudgeluiden die van Italiaanse en oost-Europese tribunes naar donkere spelers werden gemaakt, maar in Nederland onwaarschijnlijk leken. Natuurlijk is er de laatste jaren wel de discussie rondom zwarte piet, maar massale oerwoudgeluiden in een stadion? Daar maakten we op zondag 17 november kennis mee toen de donkere Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend toen hij met zijn ploeg Excelsior op bezoek was bij FC Den Bosch. 

Scheidsrechter Gerrets legde de wedstrijd stil, de hele ploeg van Excelsior liep het veld af, voetbalanalisten spraken hun afschuw uit, en het Nederlands Elftal maakte meerdere keren een krachtig statement tegen racisme. Enough is enough stond er bij de schitterende foto die zowel door het Instagramaccount van Oranje als alle spelers werd gedeeld. En dat vindt ook Robin van Persie, all time topscorer van het Nederlands Elftal. Onze voetbal prognose is dat de discussie over racisme nog flink zal opwaaien. Met hopelijk gepaste maatregelen.

‘Dat tuig moet je keihard aanpakken’

De in Rotterdam geboren ex-aanvaller van Oranje werd op woensdag 19 november in zijn eigen stad verkozen tot één van de Rotterdammers van het jaar en daar is Robin Van Persie naar eigen zeggen heel erg trots op. Omdat de uitreiking samenviel met een nogal tumultueuze voetbalweekend voor iedereen die het Nederlandse voetbal lief heeft, was de vraag over het racisme incident dat plaatsvond in het stadion van Den Bosch onvermijdelijk. Robin Van Persie is daar stellig over en heeft het over ‘tuig dat keihard moet worden aangepakt’. Ook vindt de Rotterdammer dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe voetbalwet. Hij verwijst daarmee naar de wet die in Engeland in het leven is geroepen om het voetbalvandalisme een halt toe te roepen. Daar kende hooliganisme in de jaren ‘80 en ‘90 zijn hoogtepunt, maar door een goede aanpak is het vandaag de dag een stuk rustiger omtrent voetbalgeweld in Engeland.

‘Voor altijd weren’

Zo moeten supporters met een stadionverbod zich elke wedstrijddag melden om te voorkomen dat ze zich samenscholen met andere hooligans of het stadion toch weten in te komen om voetbal live te kijken. Volgens Van Persie moeten de supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan racisme voor ‘altijd worden geweerd’ uit de Nederlandse stadions en moet ‘iedereen samenwerken’ om dit probleem voor eens en altijd aan te pakken. Volgens andere analisten moet dit incident zodanig hard worden aangepakt dat niemand het ook maar in zijn of haar hoofd haalt om te discrimineren. De donkere Georginio Wijnaldum, en de blonde Frenkie de Jong maakten tijdens Wijnaldum’s eerste treffer een krachtig statement die de wereld overging: tijdens de viering kwam heel het elftal samen en lieten De Jong en Wijnaldum hun huidskleur zien aan de camera’s. Wijnaldum had al eerder gezegd dat ‘ze één team vormen die voor het volk spelen en dat kleur niet uitmaakt’. Met de sfeer in het team zit het dus wel goed. Hopelijk leren de fans ervan. Om tijdens het EK 2020 met z’n allen te juichen voor Oranje, als, inderdaad, één volk.