Toch nog Eredivisie dit seizoen? Dit zijn de 3 scenario’s

Toch nog Eredivisie dit seizoen? Dit zijn de 3 scenario’s

De hele voetbalwereld ligt op z’n kop wegens wel of niet Eredivisie en dat lijkt voorlopig ook in ons land het geval. Toch geldt het verbod in Nederland op samenkomsten tot 1 juni niet per definitie voor de voetballerij, de professionele competities zouden namelijk een aparte behandeling kunnen krijgen als het aan de politici ligt. En dat biedt weer meteen een klein beetje hoop – of vrees, het is maar net hoe je het bekijkt.

Of dat ook betekent het de stadions als vanouds weer vol zitten? Niet helemaal. Maar er wordt wel voorzichtig nagedacht om de resterende 9 speelrondes op te pikken zonder dat daar publiek bij zit. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere scenario’s om toch tot een oplossing te komen. We nemen ze de 3 scenario’s voor de Eredivisie met je door.

6 april als eerste meetmoment

Voor nu wordt nog altijd gewerkt met 6 april als eerste meetmoment, al lijkt het niet reëel dat er over 2 weken weer getraind kan worden bij de voetbalclubs. In overleg met het RIVM werkt de KNVB momenteel met een drietal scenario’s over het restant van de Eredivisie en de Eerste Divisie. Hierbij geldt voor nu een streefdatum van 30 juni, omdat de laatste dag van juni de datum is dat veel contracten van voetballers aflopen. De scenario’s zijn:

  1. Beide competities worden voor 30 juni uitgespeeld en er zit in ieder geval tot 1 juni geen publiek in de stadions.
  2. Beide competities worden na 30 juni uitgespeeld. Dit scenario hangt af van de UEFA met het oog op de bovengenoemde contracten en de Europese competities.
  3. Beide competities worden geschrapt en niet uitgespeeld.

Scenario’s over wat er gebeurt in het laatste geval zijn nog niet bekend gemaakt.

In China wordt weer gedroomd over voetbal

Terwijl men in Europa met de handen in het haar zit, komt het leven in China weer langzaam op gang. Dat geldt ook voor de voetballerij, aangezien er weer voorzichtig wordt nagedacht over een hervatting van de Chinese competitie nu het ergste van het Coronavirus daar voorbij lijkt te zijn. Het Guangzhou van trainer Giovanni van Bronckhorst mag binnenkort bijvoorbeeld weer het trainingsveld op. In het meest gunstige geval zouden daar eind mei weer voetbalwedstrijden kunnen worden gespeeld.

Rol van het voetbal in de verspreiding

Wat onze eigen voetbal voorspelling is als we de situatie van China zo bekijken? Als er pas eind mei weer gevoetbald zou kunnen worden in China dan lijkt het ons niet heel erg realistisch dat in Nederland al in begin juni zou kunnen worden gespeeld. Zelfs eind juni lijkt ons te vroeg aangezien er eerst moet worden getraind voordat de clubs weer wedstrijden kunnen spelen. RIVM-onderzoeker Jacco Wallinga vindt dan ook dat er vooral moet worden gekeken naar het belang van het voetbal in de verspreiding van het coronavirus. Zowel eventuele supporters als de sporters en alle andere betrokkenen kunnen het virus bij zich dragen en dus verspreiden tijdens aanraking. Daar voegt hij de woorden die onze bondscoach Ronald Koeman al eerder uitsprak aan toe: ook moet er naar de rol van het voetbal op zich worden gekeken. We hebben het over een sport. Voetbal is op dit moment niet het belangrijkste in het leven.