Trainer Mark van Bommel ontslagen: ‘PSV-onwaardig’

Trainer Mark van Bommel ontslagen: ‘beter voor PSV’

3-1 werd het tegen Feyenoord in de Kuip. Het was deze nederlaag die voor PSV-trainer Mark van Bommel de das zou omdoen. Het is het gevolg van een seizoen waarin PSV Europees gezien is uitgespeeld en ook in de Eredivisie geen kampioen meer lijkt te gaan worden. En dat verval is veel te groot en PSV-onwaardig, zo stelt algemeen Toon Gerbrands namens de Eindhovense clubleiding. 

‘De wedstrijden van PSV zijn uiteraard de belangrijkste meetmomenten, maar het hele proces eromheen is ook van invloed. Bij PSV hebben er met z’n allen van alles aan gedaan om het tij te keren. Dat is helaas niet gelukt’, voegt Gerbrands daaraan toe. Maandag werd de trainer daarom ontslagen en dat zat er al langer aan te komen. Het was volgens insiders alleen maar wachten op het uitkomen van de voetbalvoorspelling dat Van Bommel de laan zou worden uitgestuurd. De laatste keer dat de club uit Eindhoven een uitwedstrijd wist te winnen dateert alweer van september en al langer heerst er onvrede over de resultaten die door Van Bommel werden behaald met zijn selectie.

Oneens met de beslissing, wel begripvol

De Limburgse oefenmeester heeft vanwege de slechte resultaten een afrondend gesprek met algemeen directeur Gerbrands gevoerd waaruit blijkt dat Van Bommel het oneens is met de beslissing, maar zich wel begripvol heeft opgesteld. Van Bommel beseft immers als geen ander dat hij verschillende fouten heeft begaan: zo maakte hij Ibrahim Afellay aanvoerder van het elftal om daarna de aanvoerdersband te geven aan een eveneens matig presterende Rosario. Daarnaast waren er rare wissels met de doelmannen en blunderde de Eindhovense club in Europa. Niet alleen werd de Champions League misgelopen, ook zou PSV kansloos worden uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League.

Toch een held voor de club

Critici als Johan Derksen gaven al aan dat het probleem veel dieper ligt: zo zouden de slechte resultaten niets te maken hebben met de kwaliteiten van Van Bommel, maar het gevolg zijn van een slecht aankoopbeleid. Ook de Supportersvereniging PSV was ontstemd over het ontslag van hun trainer. Het is allemaal ‘pijnlijk’, vooral ook omdat Mark een held is voor de supporters. Als speler behaalde Van Bommel grote successen in het Philips Stadion en kwam hij twee keer voor PSV uit. Niet alleen brak hij in Eindhoven door, ook zou hij na een buitenlands avontuur zijn carrière afsluiten bij de club die van hem een internationale ster zouden maken. ‘Iedereen gunt hem dan ook het beste’, zo luiden de woorden van de Brabantse supportersvereniging. Mark van Bommel was sinds vorig seizoen werkzaam bij PSV. In het eerste jaar eindigde hij op de tweede plek, op drie punten van de uiteindelijke landskampioen Ajax. Momenteel staat PSV 10 punten achter op zowel Ajax als AZ.