Update coronavirus: competities Europa liggen plat, EK in gevaar

Update coronavirus: competities Europa liggen plat, EK in gevaar

We begonnen de week al door te melden dat er verschillende wedstrijden waren uitgesteld of zonder publiek worden gespeeld, maar het begint steeds rampzaliger te worden. Het coronavirus heeft heel de wereld in haar groep en ook de Europese voetbalcompetities ontkomen er niet aan. Sterker nu: er dreigen nu verschillende rampscenario’s. En die zouden zelfs het aankomende EK voetbal 2020 kunnen treffen.

Zo is de UEFA in beraad om het EK 2020 af te lasten of in ieder geval uit te stellen naar 2021. Dat meldt het Franse voetbalblad l’Équipe. Dinsdag wordt er tijdens een spoedoverleg gesproken over de hervatting van de Europese toernooien, waaronder het EK dat voor deze zomer staat gepland. Onze voetbal voorspelling is dat het nog veel erger wordt.

Juventus en Real Madrid in quarantaine

Want het coronavirus heeft ook letterlijk de sportploegen van Juventus en Real Madrid bereikt. Bij Juventus-speler Daniele Rugani is het virus namelijk vastgesteld en dat betekent dat iedereen die in contact is geweest met Rugani in quarantaine moet, waaronder dus de voltallige selectie van de Italiaanse topploeg. Datzelfde geldt voor Real Madrid waar het virus werd vastgesteld bij één van de spelers van de basketbalploeg. Overigens was er zowel in Spanje als Italië besloten om de voetbalcompetitie stil te leggen, maar dat betekent dus ook dat de wedstrijden die Juventus en Real spelen in de Champions League niet kunnen worden gespeeld. In andere landen werden wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld, zoals het Champions League-duel tussen PSG en Borussia Dortmund, al had dat niet het gewenste effect. De supporters zouden zich buiten het stadion verzamelen en zo zouden er alsnog duizenden mensen op de been zijn. Ook in Frankrijk ligt de competitie nu daarom stil.

Nederlandse competitie ook stilgelegd

Dat geldt inmiddels ook voor Nederland waar is besloten dat alle evenementen van 100 bezoekers of meer niet meer mogen doorgaan. Hierdoor komen de wedstrijden van de Eerste en Eredivisie in ieder geval tot 31 maart stil te leggen, net als andere evenementen met grote bezoekersaantallen. Door de afgelastingen komt onder meer de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax te vervallen die op zondag 22 maart zou worden gespeeld. De duels van het Nederlands Elftal tegen de VS (26 maart) en Spanje (29 maart) vervallen eveneens.

Champions League-finale op de schop?

Al met al is het nog maar zeer de vraag of de Champions League en Europa League dit seizoen nog doorgang vinden. Volgens gerenommeerde media uit Spanje, Italië en Engeland overweegt de UEFA de competities voor dit seizoen stop te zetten. Daarmee dreigt het lopende voetbaljaar voor iedere voetbalfan uit te lopen op een regelrechte nachtmerrie. Geen Champions League, geen Europa League, geen Eredivisie, geen Primera División, geen Premier League, geen EK 2020 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is een pijnlijke lijdensweg en dit zou wel eens het begin kunnen zijn van veel meer verdriet bij de voetbalfan. Alhoewel voetbal nu toch echt even bijzaak is. Soms zijn er eenmaal belangrijkere dingen.