6500 doden bij bouw WK-stadions Qatar: “Moderne slavernij”

6500 doden bij bouw WK-stadions Qatar
190408_Al Wakrah Stadium Aerials

We moeten eerst maar kijken of het EK 2021 doorgaat, maar volgend jaar staat dus ook het WK 2022 op het programma.

Dat WK 2022 is uitermate discutabel aangezien het eindtoernooi in Qatar wordt georganiseerd.

Dat het land geen enkele voetbalcultuur had, zou wel blijken uit het feit dat het land met 2 miljoen inwoners voor de aanwijzing van het WK geen enkel FIFA-conform voetbalstadion had.

Het gevolg? Dat er binnen een paar jaar 12 stadions moesten worden gebouwd, waarvan er 6 stuks in dezelfde stad staan. En die massaproductie gaat al sinds de eerste steen ten koste van mensenlevens.

Sinds de toekenning van het WK 2022 zijn er al meer dan 6500 doden gevallen bij de bouw van deze splinternieuwe stadions, zo blijkt uit een rapport van de Britse krant The Guardian.

Al kan het aantal in werkelijkheid nog een stuk hoger liggen…

“Moderne slavernij”

De overleden arbeidsmigranten komen uit landen als India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, en Nepal en nauwelijks uit Qatar zelf.

Sinds 2010, toen er werd begonnen aan de nieuwe stadions, zouden er gemiddeld 12 arbeiders per week om het leven zijn gekomen.

Dat zijn veel meer mensen dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens de Britse krant ligt het werkelijke aantal doden zelfs nog een stuk hoger, aangezien er geen duidelijke cijfers zijn voor de arbeiders uit landen als de Filipijnen en Kenia.

Al sinds het begin van de toewijzing is er kritiek op de organisatie en er wordt veelvuldig met de term “moderne slavernij” gesmeten.

Arbeiders hebben te maken met lange werkdagen in temperaturen van 50 graden, nauwelijks veiligheidsmaatregelen, en wonen in Qatar met een hoop mensen in erbarmelijke omstandigheden.

Van veel arbeiders is ook het paspoort afgepakt waardoor ze geen kant op kunnen. Qatar beloofde de situatie te verbeteren, maar organisaties merken daar weinig van. 

Boycot het Wereldkampioenschap

Toch lijken de voetbalselecties van de verschillende landen volgend jaar doodleuk naar Qatar af te reizen om daar in de bloedstadions te spelen.

Waarschijnlijk zal niet zonder slag of stoot gaan, want ook de vrouwelijke volleybalsters van Duitsland maakten onlangs al een statement.

Het Duitse duo Duitse topduo Karla Borger en Julia Sude weigerde om naar Qatar af te reizen en het toernooi te spelen, omdat de organisatie had verboden om in de traditionele bikini te spelen.

In plaats daarvan moesten speelsters outfits dragen die het complete lichaam bedekten. Borger en Sude wilden zich echter niet laten ‘onderwerpen’. Geen bikini?

Geen toernooi. De Qatarese organisatie is na de boycot gezwicht voor alle kritiek en laat weten dat speelsters het standaard uniform toch kunnen dragen bij de Katara Beach Volleybal Cup in Doha.

‘Voor wie dat toch zou willen, gelden geen beperkingen’, zo schrijft de organisatie. Of voetballers ook zullen opstaan voor de mensenrechten?

Onze voetbal voorspelling is dat iedereen z’n ogen sluit, maar toch hopen wij het wel. Al hopen we eigenlijk diep van binnen dat de voetballanden gewoon weigeren om er te spelen, hoe groot voetbalfan we ook zijn.