Corona houdt ook de gemoederen bezig bij Oranje

Corona houdt ook de gemoederen bezig bij Oranje

Nederland neemt het tijdens het eerste oefenduel in aanloop naar het EK 2021 op tegen Schotland en dat is niet geheel zonder risico: bij de Schotten vond namelijk een corona besmetting plaats in de selectie, maar Frank de Boer maakt zich geen zorgen. Hij vertrouwt erop dat de Schotse bond voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Bovendien zijn de andere spelers van het Schotse elftal allemaal negatief getest. 

Ook binnen de eigen gelederen houdt het coronavirus de gemoederen bezig. Zo zou Matthijs de Ligt al in het nieuws komen, omdat hij geen vaccin wilde nemen om de volgende dag toch aan te geven dat hij inmiddels overtuigd is en wel een prik neemt.

Of die keuze beïnvloedt is door de uitsluiting van keeper Jasper Cillessen is de vraag. De doelman werd namelijk positief getest op het virus en moet het EK 2021 aan zich voorbij laten gaan. Corona is nog alom present. 

Geen andere optie

Bondscoach Frank de Boer ziet geen andere optie dan Cillessen te vervangen door Marco Bizot. De eerste doelman van Oranje zit nog steeds in quarantaine na een positieve coronatest.

“Waarom dit besluit, terwijl Nederland pas op 13 juni zijn eerste EK-wedstrijd speelt? Omdat de definitieve selectie al moest worden doorgegeven”, zo legt de bondscoach uit op een persconferentie. Daarover zegt hij: “We weten immers niet hoe lang het nog gaat duren.

We spelen een eindtoernooi en moeten gewoon een 100% fitte selectie hebben. Dat er een uitzondering kan worden gemaakt voor op corona positief geteste spelers en alsnog een vervanger kan worden opgeroepen tijdens het EK zelf, legt de trainer naast zich neer.

De coronabesmetting en het afvallen van Cillessen toont hoe dan ook nogmaals het belang aan van het vaccineren van het liefst alle spelers. 

Toch meer publiek in de Johan Cruijff Arena

Omdat het met de coronacijfers de goede kant op gaat in Nederland, is er tegelijkertijd weer goed nieuws voor de voetbalfans: in plaats van een kwart mag een derde van de Johan Cruijff Arena worden gevuld tijdens de

EK-wedstrijden die in Amsterdam worden gespeeld. Op basis van de verschillende Fieldlab-onderzoeken die in ons land hebben plaatsgevonden, de epidemiologische situatie en de lagere druk op de zorg is het aantal toegestane fans nu opgeschaald.

Toch is niet iedereen er gerust op, want eigenlijk komt het EK 2021 gezien de vaccinaties net een maand te vroeg. Onze voetbal voorspelling? Dat het coronavirus ook tijdens het toernooi nog flink de gemoederen bezig gaat houden.