Cristiano Ronaldo ‘Speler van de Eeuw’ op discutabel event

Cristiano Ronaldo ‘Speler van de Eeuw’ op discutabel evenement

We hebben nog 80 jaar te gaan, maar er is nu alvast een Speler van de Eeuw gekozen: Cristiano Ronaldo. De hele wereldpers schreef erover en de Portugese ijdeltuit poseerde trots met de award die werd uitgereikt in Dubai. Helemaal onverdiend is het niet, want tot dusver is de nummer 7 van Juventus en Portugal in ieder geval de belangrijkste dan wel één-na-belangrijkste speler van deze eeuw.

Allerminst opvallend is wel de insteek van het evenement. Het is namelijk niemand minder dan z’n eigen zaakwaarnemer Jorge Mendes die het sportevenement sinds 2010 organiseert. Van de 10 edities die sindsdien zijn georganiseerd won de ‘superagent’ zelf 9 keer de prijs van ‘Beste Zaakwaarnemer van het Jaar’. We vertellen je meer over de prijs.

Ronaldo laat Messi achter zich

Voor de titel beste speler van de eeuw waren er in totaal vier gegadigden: Lionel Messi, Ronaldinho, Mohamed Salah, en Cristiano Ronaldo. Die laatste zou met de eer mogen opstrijken en zijn belangrijkste concurrent Leo Messi achter zich laten. Dat Ronaldo ook zelf bij het evenement aanwezig was terwijl de andere spelers dat niet waren, was echter geen toeval: het is namelijk Gestifute, het spelerskantoor van zaakwaarnemer Jorge Mendes die het evenement jaarlijks organiseert. De Portugese sterspeler van Juve reageerde overigens ook nog erg emotioneel op de prijs die hij in ontvangst mocht nemen.

Nog 80 jaar te gaan, maar al wel een prijs

Dat er pas 20 van de honderd jaar van de 21ste eeuw zijn verstreken, leek de discutabele organisatie verder niet te hinderen bij het uitreiken van de prijzen die breeduit werden opgenomen door de pers. Wie de speler van de vorige eeuw was? De Braziliaanse spits Pelé. Klein verschil was echter wel dat de ex-wereldkampioen aan het einde van de eeuw werd gekozen, niet aan het begin. Pelé won toen op basis van stemmen van FIFA officials, journalisten en trainers en werd op 11 december 2020 gekozen tot voetballer van de eeuw.

Real Madrid club van de eeuw

Overigens waren ze wel zo schappelijk om in te zien dat de Poolse aanvaller Lewandowski de Speler van het Jaar was en niet Cristiano Ronaldo zelf. De Duitse trainer Hans Flick werd de Trainer van het Jaar, terwijl er oeuvreprijzen waren voor zowel Iker Casillas als Gerard Piqué. Het Spaanse Real Madrid werd uitgeroepen tot Club van de Eeuw. Helemaal insignificant is de prijs echter niet, want zowel Piqué als Lewandowski zouden ook aanwezig zijn bij het gala. Ook in 2016 zou de organisatie bovendien ook heel erg schappelijk zijn. Toen zou niet Mendes zelf, maar Mino Raiola tot beste zaakwaarnemer van het jaar worden gekozen. Alle andere edities zou, niet geheel ontoevallig, Mendes zelf met de eer mogen opstrijken. Onze voetbal voorspelling? Dat Mendes ook in 2021 weer in de prijzen zal vallen en dat ook Cristiano Ronaldo een mooie prijs zal meepakken. Schrijf het maar vast op.