Cruijff behoort niet tot beste elftal aller tijden

Cruijff behoort niet tot beste elftal aller tijden

In Nederland zijn we er heel stellig over: Johan Cruijff behoort samen met Pelé en Maradona tot de 3 beste voetballers aller tijden en er zijn zelfs mensen die erbij zouden zweren dat de eeuwige nummer 14 de grootste voetballer ooit is. Ook in het buitenland is men lovend over de beste voetballer die ons land heeft voortgebracht, maar bij het prestigieuze France Football magazine zijn ze blijkbaar iets minder lovend.

Hoewel Cruijff in 1999 door de IFFHS werd verkozen tot Europees voetballer van de 20e eeuw en bij de IFFHS-verkiezing van Wereldvoetballer van de 20e eeuw als tweede eindigde achter Pelé, zou hij niet worden opgenomen in het beste elftal ooit. Waar dat mee te maken kan hebben? Dat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo in 1999 nog niet actief waren en er door hen geen plek meer is in de voorhoede van de beste 11 spelers ooit voor onze eigen Cruijff.

Geen Nederlandse spelers bij de beste 11

Er staan zelfs helemaal geen Nederlandse voetballers in het beste elftal aller tijden van France Football. Wel waren er 12 Nederlanders genomineerd voor de uitverkiezing, maar slaagde geen van de spelers erin om door te dringen tot de besten ooit. De uitverkiezing zou tot stand komen na stemmingen van 140 journalisten uit heel de wereld een hoop losmaken. De genomineerde Nederlandse spelers waren: Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Ruud Gullit, Arjen Robben, Ronald Koeman, Ruud Krol, Johan Neeskens, Edwin van der Sar, Wim Suurbier, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, en Johan Cruijff. Allemaal kregen zij te weinig stemmen om het tot het uiteindelijke elftal te schoppen. Hoe goed de andere Nederlanders ook waren, onze voetbal voorspelling zou in ieder geval zijn dat Cruijff wel in het elftal zou staan.

Messi en Cristiano Ronaldo ook in het elftal

In plaats van Cruijff was er wel plek voor de Braziliaanse spits Ronaldo die onder meer bij PSV, FC Barcelona en Inter Milan zou excelleren. Dat er geen plek is voor Cruijff zal voor een belangrijk deel te maken hebben met het feit dat de prestaties van Ronaldo, maar vooral ook Messi en Cristiano Ronaldo veel recenter hebben plaatsgevonden en in het geheugen staan gegrift van de stemmers. Messi en Cristiano Ronaldo zijn bijvoorbeeld nog actief. Ook is er op het middenveld een plek ingeruimd voor de onlangs overleden voetballegende Diego Maradona. De keeper van het elftal is Lev Yashin die in de jaren ‘50 en ‘60 faam zou maken als doelman van de Sovjet-Unie.

Het ‘beste elftal aller tijden’ volgens France Football:

Lev Yashin; Cafú, Franz Beckenbauer, Paolo Maldini; Xavi Hernández, Lothar Matthäus, Pelé, Diego Maradona; Lionel Messi, Ronaldo, Cristiano Ronaldo.