De voetbalarena’s van gastland Oekraïne voor het EK 2012

Het Olympisch stadin in Kiev

NSK Olimpiejsky, het Olympisch stadion in Kiev

Nadat vorige week de vier prachtige voetbaltempels van het ene gastland Polen werden belicht, is het nu de beurt aan het andere gastland Oekraïne. Met het NSK Olimpiejsky in de hoofdstad Kiev heeft het land straks op 1 juli alle schijnwerpers op zich gericht als de finale van het Europees kampioenschap er wordt gehouden. Naast Kiev opereren ook Donetsk, Lviv en Charkov als gaststeden.

Kiev, NSK Olimpiejsky:

De hoofdstad van Oekraïne kent ongeveer 2,6 miljoen inwoners en is automatisch ook de grootste stad van het land. Het stadion is met een capaciteit van 69.004 het grootste van het gehele EK. Vroeger was het bijna een van de grootste stadions ter wereld en speelde het grote FC Dynamo Kiev zijn belangrijke (Europese) wedstrijden hierin, terwijl het niet eens hun officiële stadion was.

NSK Olimpiejsky stadion in Kiev

Het NSK Olimpiejsky stadion in Kiev, waar tijdens het EK voetbal 2012 onder andere de finale gespeeld gaat worden.

Het NSK Olimpiejskyondergaat speciaal voor het EK een grondige renovatie momenteel (kosten: tussen de 500 en 550 miljoen euro) en zal tijdens de finale hét grote middelpunt zijn. Daarnaast zal Kiev natuurlijk de uitvalsbasis zijn van het Oekraïense team, dat hoge ogen moet gooien op dit toernooi. Het stadion zal maar liefst vijf keer worden aangekleed, namelijk tijdens de drie groepsduels Oekraïne-Zweden, Zweden-Engeland en Zweden-Frankrijk, één kwartfinale en uiteraard de eindstrijd.

Donetsk, Donbas Arena:
De stad die in het oostelijkste puntje van Oekraïne ligt telt circa één miljoen inwoners en is daarmee de vijfde grootste stad van het land. Het stadion heeft kan 51.504 toeschouwers kwijt en is pas sinds 29 augustus 2009 geopend. De fanatieke voetbalvolger is de Donbas Arena ongetwijfeld al vaker tegengekomen op televisie tijdens samenvattingen van de Champions League en Europa League, want het is de thuisbasis van FC Shakhtar Donetsk. Tijdens het EK zullen zich net als in Kiev vijf wedstrijden afspelen in dit stadion. Drie wedstrijden van groep D, Engeland tegen Frankrijk, Oekraïne tegen Frankrijk en Engeland tegen Oekraïne. Daarnaast spelen zich één kwartfinale en halve finale af in deze kleurrijke voetbaltempel.

Lviv, Arena Lviv:
Lviv ligt op ongeveer tachtig kilometer van de grens met Polen en kent 732.818 inwoners. De Arena Lviv mag zich met haar capaciteit van 34.915 het kleinste stadion van het Europees kampioenschap noemen. Het is sinds oktober 2011 geopend en zal in de toekomst als thuishaven gaan dienen van de club Karpaty Lviv. De totale kosten van deze arena worden geschat op 211 miljoen euro. Tijdens dit toernooi zullen er in dit kleine intieme en sfeervolle stadion drie grote wedstrijden uit groep B, de poule des doods, worden gespeeld: Duitsland-Portugal, Denemarken-Portugal en Denemarken-Duitsland.

Charkov, Metaliststadion:
Een stad in het noordoosten van Oekraïne. Telt ongeveer 1,4 miljoen inwoners en is daarmee de tweedgrootste stad van het land. Voor de Nederlandse liefhebbers: dit is straks het stadion waar ‘onze’ jongens te bewonderen zijn tijdens het Europees kampioenschap. Het Metaliststadion biedt plek aan 38.633 toeschouwers is normaal gesproken het thuishonk van Metalist Charkov. Het wordt voor Nederland drie lange tripjes, aangezien ‘Oranje’ het Poolse Krakau als uitvalsbasis heeft genomen. In Charkov zullen drie wedstrijd worden gespeeld en dat zijn zeker niet de minste. Het moderne Metaliststadion heeft de eer om drie krakers van formaat te mogen coveren: Nederland-Duitsland, Nederland-Portugal en Nederland-Denemarken.