Eerste test van Ajax komt eraan: Champions League begint

Eerste test van Ajax komt eraan: Champions League begint

Ajax wil de aansluiting maken met de subtop in Europa, maar daarvoor moet het wel presteren op het allerhoogste niveau.

Morgen is de eerste test, dan staat namelijk het eerste duel op het programma tegen Sporting uit Lissabon. De Amsterdammers moeten naar de Portugese hoofdstad en daar wacht hen een zware taak. 

Want Sporting CP werd vorig jaar op indrukwekkende wijze kampioen van de Primeira Liga, de hoogste voetbalcompetitie van Portugal.

Dat deed het voor het eerst in 22 jaar en daarmee is het voor even de grootste van de traditionele top-3 van Portugal. En als het aan de Groen-Witten ligt, laten ook zij aan Europa zien wat ze in hun mars hebben. 

Weer een slagveld tussen Nederland Ajax en Portugal

Momenteel bezet het de derde plek in de Portugese competitie, met 4 punten achterstand op nummer 1 Benfica. Al liet het afgelopen zaterdag in de 1-1 topper tegen FC Porto weer eens blijken waar ze in Portugal zo goed in zijn: schoppen, intimideren, en de tegenstander van de leg brengen.

En juist daar ligt het gevaar: want in het brave Nederland kunnen we daar maar al te slecht tegen. Dat Portugese ploegen het spelletje exact beheersen waar Nederlandse teams doorgaans moeite mee hebben, is een voetbalcliché dat elke keer weer uitkomt bij onderlinge duels.

Elke voetbalfan heeft wel herinneringen aan één van de vele slagvelden tussen Nederlandse en Portugese ploegen. Sporting voldoet precies aan de ploeg waar Nederlandse teams zoveel moeite mee hebben. Het elftal van Rúben Amorim heeft een haast niet te kraken verdediging die uit louter bloedzuigers bestaat.

Van de categorie Getafe

Na het eerste kampioenschap in 19 jaar vorig seizoen is het momenteel redelijk rustig bij de club waar normaal gesproken zoveel onrust heerst, al had de arbiter afgelopen weekend nog wel 13 kaarten nodig tijdens de topper tegen FC Porto. In Portugal zijn ze nog in de ban van de vuistslag van opponent Pépé tegen Sporting-aanvoerder Sebastián Coates.

Het toont eens te meer aan hoe er in Lissabon en omstreken wordt gevoetbald en daar moet Ajax écht een keer tegen kunnen. Want de laatste keer dat er zo tegen ze werd gespeeld was in 2019 in de knock-outfase tegen het Spaanse Getafe.

En ook toen werd het kwalitatief veel betere Ajax uitgeschakeld door een opeenhoping aan frustraties, provocaties, en manipulaties.

Onze voetbal voorspelling? Dat het wederom een zware dobber zal zijn die dit keer hopelijk wel in het voordeel valt van een Nederlandse ploeg.