Eindelijk weer publiek in de stadions: 6500 fans schreeuwen voor 60.000

Weer publiek in de stadions: 6500 fans schreeuwen voor 60.000

Oorverdovend was het toen de spelers het veld betraden, zowel in de Johan Cruijff Arena als in de Kuip. De spelers gaf de storm van geluid een kick en er was zowel kippenvel bij supporters in de stadions als bij de mensen thuis op de bank: er zat weer publiek bij de Eredivisie-duels van onder meer Ajax-AZ en Feyenoord-Vitesse.

Toch zaten er ‘maar’ respectievelijk 7500 en 6500 supporters op de tribunes in Amsterdam en Rotterdam, maar het enthousiasme was luid en duidelijk.

Alle supporters moesten een negatieve PCR-test kunnen laten zien om te worden toegelaten en er moest 1.5 meter afstand worden gehouden in de stadions, maar wat was het fijn: eindelijk weer publiek. 

Sinds oktober 2020 geen publiek meer op de tribunes

Voor het eerst in bijna 7 maanden was er eindelijk weer een wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie waar publiek op de tribunes zat.

Het begon met het Brabantse onderonsje tussen Willem II en RKC waar zo’n 2000 fans op de tribunes te vinden waren. Dat er weer mensen naar de stadions mogen, is te danken aan een test die afgelopen weekend werd uitgevoerd: een gelimiteerd aantal fans mag weer het stadion in zolang ze maar een negatieve PCR-test kunnen laten zien.

Aan het begin van dit seizoen waren er ook fans welkom, maar naarmate de lockdowns strenger werden, verdwenen ook de supporters uit de stadions. Het kabinet besloot onlangs echter om vanaf speelronde 30 weer publiek toe te laten in de stadions en dat zou wel eens de rest van de competitie zo kunnen blijven.

Nog 4 Eredivisie speelrondes

Er zijn nog 4 speelrondes te gaan in de Nederlandse competitie. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel liggen die ervoor moet zorgen dat mensen met een negatieve coronatest weer naar sportevenementen, musea en concerten mogen.

Bij de 9 wedstrijden die afgelopen weekeinde plaatsvonden, mochten de thuisclubs een beperkt aantal mensen ontvangen. Het aantal hangt af van de stadioncapaciteit en hoeveel ruimte er dus kan worden bewaard.

Zo zaten er vrijdagavond 2000 fans op de tribunes in Tilburg tijdens Willem II tegen RKC, zondag mochten 7500 mensen naar binnen bij Ajax en 6500 in Rotterdam bij Feyenoord tegen Vitesse. PSV speelde tot slot op zaterdag tegen FC Groningen met 4000 mensen op de tribunes.

Dit weekend wordt ook in de Keuken Kampioen Divisie getest met beperkte aantallen supporters. Onze voetbal voorspelling?

Dat het met een negatieve PCR test en genoeg afstand in de buitenlucht best mogelijk zou moeten zijn om naar het stadion te kunnen. Zolang de cafés in de omgeving van de stadions maar wel dicht blijven.