Europees duel Napoli – AZ in gevaar door corona besmettingen?

Duel Napoli - AZ in gevaar door corona besmettingen?

AZ in gevaar? Zelf konden ze bij Napoli niet afreizen naar Turijn voor het duel tegen Juventus en dat zou ervoor zorgen dat de thuisclub een rechtmatige overwinning kreeg toegewezen. Het had alles te maken met de corona maatregelen die de Italiaanse overheid had ingesteld en het verbood voor de Zuid-Italiaanse ploeg om af te reizen naar Turijn.

Inmiddels komt er opnieuw een duel van de Napolitanen in gevaar, maar in dit geval heeft het met de tegenstander te maken, met AZ. Bij de Alkmaarse club zijn sinds vorige week al 12 besmettingen geteld. Vorige week werden er eerst bij AZ al 9 besmettingen geconstateerd: 6 spelers en 3 personeelsleden moesten daardoor in quarantaine. Daar zijn deze week nog eens 3 spelers bij gekomen en er zijn nog nieuwe tests gaande. Het wordt dus spannend….

Burgemeester Napels luidt de noodklok

In Napels, waar AZ Alkmaar donderdagavond het nieuwe Europese seizoen mag aftrappen, luidde gemeenteraadslid Ciro Borriello al de noodklok over de alarmerende situatie. Hij vindt vindt het uiterst onverstandig dat de Alkmaarse club naar Napels reist en wil dat de wedstrijd wordt afgelast.”We moeten verantwoordelijk zijn. AZ moet bij aankomst in quarantaine en het duel moet daardoor worden uitgesteld”, zo geeft Borriello aan. In augustus kwam de Europese voetbalbond al met regels over wanneer UEFA-cup duels daadwerkelijk mogen worden uitgesteld. Daarbij werd aangegeven dat de duels zullen doorgaan zolang de club 13 beschikbare spelers heeft, waaronder minstens 1 keeper. En dat is nogal discutabel. Het zou daarom zomaar kunnen zijn dat het duel toch gewoon plaatsvindt en dat terwijl er waarschijnlijk nog wel meer besmettingen bij zullen komen aan de Alkmaarse kant.

Italiaanse ministerie van Volksgezondheid aan zet

De bal ligt hoe dan ook nu bij het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. De gemeente

zelf kan namelijk geen beslissingen maken, maar het ministerie wel in dit geval. Daarbij gelden er in elk land weer andere regels, want in sommige landen hebben juist gemeentes weer het laatste woord. Ondanks alle besmettingen waar de selectie van AZ mee te kampen heeft, werd er afgelopen weekend wel ‘gewoon’ gespeeld tegen VVV. Het Eredivisie duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Al zal niet iedereen blij zijn met de gang van zaken omtrent die wedstrijd. Want blijkbaar hebben de gezondheidsautoriteiten lang niet altijd de touwtjes in handen.

Vooral een hoop onduidelijkheid   

In Italië is Napoli daarom in beroep gegaan tegen de reglementaire 3-0 nederlaag die ze aan hun broek kregen vanwege de no-show. De spelers van Juventus bevonden zich wel in het stadion, maar troffen daar uiteraard geen opponent aan. Volgens de club uit Napels konden ze simpelweg niet afreizen naar het noorden van Italië, omdat de gezondheidsautoriteiten dat zouden hebben opgelegd. De club is nu druk bezig om alle documentatie daarvoor aan te leveren om de beslissing terug te draaien. En dat lijkt ons op zich wel zo schappelijk. Want wie heeft er nu het laatste woord? De gezondheidsautoriteiten of de voetbalbond? Onze voetbal voorspelling is dat er de komende tijd nog heel veel onduidelijkheden zullen zijn.