“Failliete” Barça koopt toch speler voor 55 miljoen euro

“Failliete” FC Barcelona koopt speler voor 55 miljoen euro

FC Barcelona begeeft zich met een miljardenschuld aan de rand van de afgrond. En toch staan de Catalanen op het punt om Ferran Torres te kopen. Kostprijs? €55 miljoen.

De dagbladen en voetbal opinie magazines spreken hun verbazing er massaal over uit. Terwijl ex-trainer Ronald Koeman tijdens de zomerperiode geen enkele speler mocht kopen door de financiële problemen en sterspeler Leo Messi niet meer betaald konden worden, doet Barça nu toch weer een miljoenenaankoop. 

De Catalaanse club kampte op basis van cijfers uit maart 2021 nog met een schuld van 1.35 miljard euro en nieuwe geluiden zijn dat de schuld is toegenomen tot 1.5 miljard. De club van onder meer Frenkie de Jong en Luuk de Jong blijft tegelijkertijd verbazen door nu toch weer geld uit te geven. Er moet zelfs een complete renovatie van het stadion komen. 

Schuld van het vorige bestuur

De excentrieke voorzitter Joan Laporta werd in maart van dit jaar met een hoop bombarie benoemd tot opvolger van de van corruptie beschuldigde Josep Maria Bartomeu, die in oktober 2020 te midden van verschillende schandalen zou aftreden.

Bartomeu liet daarop een open brief plaatsen in een aantal grote Spaanse kranten, waarin hij de schuld van de problemen van de club juist van zich afschoof en zei dat het niet zijn schuld was.

Laporta zou volgens Bartomeu in zijn eerdere ambtsperiode, die van 2003 tot 2010 duurde, de club al met miljoenen aan schulden hebben opgezadeld. Die schulden probeerde Bartomeu naar eigen zeggen geleidelijk af te bouwen, totdat de coronapandemie zou uitbreken en ook Barcelona zou treffen.

Laporta heeft op zijn beurt via een persconferentie laten weten dat de beschuldigingen allemaal “een grote leugen” zijn. 

Daarover zegt Laporta: 

“Het vorige bestuur heeft het voortbestaan van deze voetbalclub in gevaar gebracht. Ze blijven maar doorgaan met liegen. Ik ben het helemaal zat en wil enkel de waarheid vertellen. Zij zullen niet ontsnappen aan hun verantwoordelijkheid.”

Tóch een nieuw stadion, nieuwe spelers en een nieuwe lening

Het moddergooien komt in tijden dat de club het niet laat om alsnog geld uit te geven. De leden van de club, de socios, stemden in met een lening die net zo hoog is als de schuld zelf: €1.5 miljard. Dat geld moet, opmerkelijk genoeg, worden besteed aan de renovatie en uitbreiding van het Camp Nou-stadion en ook moeten er nieuwe spelers worden gekocht. De eerste daarvan is Ferran Torres.

De Spaans international speelt momenteel bij Manchester City en moet maar liefst €55 miljoen euro kosten. Hier kan op een later moment nog €10 miljoen aan bonussen bijkomen. De transfer is nog niet helemaal rond, want eerst moeten de Catalanen financiële ruimte vrijmaken om Torres te kunnen betalen.

De Spaanse voetbalbond heeft het noodlijdende Barcelona een salarisplafond opgelegd waardoor er eerst spelers moeten vertrekken. Ook het contract van Leo Messi kon afgelopen zomer niet worden verlengd door het salarisplafond. Luuk de Jong, Philippe Coutinho en Samuel Umtiti lijken daardoor noodgedwongen te moeten vertrekken.

Onze voetbal voorspelling? Dat clubs als FC Barcelona nooit financieel gezond zullen zijn. Wat dat betreft mogen ze een voorbeeld nemen aan Nederlandse clubs als Ajax, Feyenoord, en PSV.