Foutloos Ajax gaat voor 5 uit 5 tegen het Turkse Besiktas

Foutloos Ajax gaat voor 5 uit 5 tegen het Turkse Besiktas

Ajax is tot nu toe nog foutloos in de Champions League en neemt het in het vijfde duel op tegen Besiktas dat zichzelf op zijn beurt als kansloos beschouwt. Terwijl de Amsterdammers zich na 4 duels al zouden plaatsen voor de volgende ronde zijn de Turken allang uitgeschakeld. En daarom vrezen ze een afgang in Istanbul. 

De Turkse ploeg heeft 0 punten behaald uit de wedstrijden tot nu toe, terwijl Ajax juist het volle pond heeft weten binnen te slepen. Er is in Istanbul dan ook veel bewondering voor het elftal van Erik ten Hag: “Terwijl wij van dag tot dag leven, werken ze bij Ajax met een tienjarenplan.” Net als twee seizoenen geleden maakt Ajax weer grootse indruk in Europa.

Schade zoveel mogelijk beperken

Ajax won het eerste duel in de Johan Cruijff Arena met 2-0 van Besiktas, die op dat moment 12 spelers misten. Morgenavond wacht de return in Turkije. Daarbij wordt gespeeld tegen een gehavend Besiktas dat al 10 punten achterloopt op de koploper in de eigen competitie en nu ook nog eens het ijzersterke Ajax op bezoek krijgt. In Istanbul houden ze hun hart vast en heeft Besiktas zichzelf vooral als doel gesteld om de schade zoveel mogelijk proberen te beperken. De Turken moeten zich daarna zo snel mogelijk weer zien te richten op de Turkse Süper Lig.

“Ajax van een andere planeet”

De Turkse journalisten Koray Durkal en Uğur Meleke van het medium Hürriyet geven in een gesprek met Voetbalprimeur aan dat Ajax inmiddels “van een andere planeet is.” Ook hebben ze lovende woorden over de Nederlandse filosofie die 10 jaar vooruit kijkt. In Turkije doen ze dat naar eigen zeggen van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. De journalisten tippen de ploeg van Ten Hag dan ook als mogelijk kwartfinalist en misschien zelfs als halve finalist. Onze voetbal voorspelling? Dat de meeste Ajacieden daar wel voor zouden tekenen. Al zullen veel Nederlandse fans hopen dat de finale er nu wél in zit. De laatste finale die door Ajax werd gespeeld in de Champions League dateert alweer van 1996/1997: toen zou het na penalty’s ten onder gaan tegen Juventus. Een jaar eerder hadden de Amsterdammers de cup met de grote oren nog gewonnen in Wenen.