Frank de Boer: de verkeerde man op de verkeerde plek?

Frank de Boer: de verkeerde man op de verkeerde plek?

We bleven aanvallen: van links naar rechts en andersom. Een goed doelsaldo levert extra punten op en de wedstrijd tegen Gibraltar was daar een uitgelezen kans voor. “We hebben het echter verzuimd”. “De manier waarop” stemt wel weer tot tevredenheid. Het zijn de woorden van bondscoach Frank de Boer na de 7-0 overwinning op Gibraltar. 

De Boer is alweer een half jaar bondscoach van het Nederlands Elftal en de resultaten zijn tot dusver alles behalve bemoedigend, net als dat zijn analyses niet betrouwbaar zijn en er nog altijd geen chemie is tussen de spelers — 2 maanden voordat het EK 2021 begint. En dat brengt ons bij de vraag of De Boer niet de verkeerde man op de verkeerde plek is? 

Minder dan de helft gewonnen

Zelf moet Frank de Boer er maar wat om lachen. Hij krijgt van de Nederlandse pers de vraag of hij de baan als bondscoach überhaupt wel leuk vindt? Tot nu toe hebben ze van de 9 gespeelde wedstrijden minder dan de helft gewonnen en de tegenstanders die werden verslagen waren alles behalve indrukwekkend: Bosnië, Polen, Letland en afgelopen week Gibraltar. Tegen sterkere landen als Italië en Spanje werd gelijk gespeeld en van Mexico en Turkije werd verloren. Die laatste nederlaag kan flinke gevolgen hebben voor het WK van volgend jaar. 

Meteen in de achtervolging

Want ondanks de favorietenrol moeten de sterren van het Nederlands Elftal meteen in de aanval op koploper Turkije terwijl Noorwegen ook niet bepaald een zwakke concurrent is in de groep. Alleen de eerste plaats levert directe kwalificatie op, bij de nummer 2 biedt een play-off eventueel nog uitkomst. Toch is het cruciaal om als eerste te eindigen om de boel in eigen handen te houden. Dat lijkt niet zo vanzelfsprekend als, pakweg, een half jaar geleden. Onder Koeman speelde Oranje nog de finale van de Nations League, onder opvolger Frank de Boer stevent Oranje af op een rampzalig EK en misschien zelfs géén WK. 

Niet de juiste timing voor een ontslag

De bondscoach legt de slechte resultaten zelf uit als ‘pech’, al is dat wat slap gevonden natuurlijk. Na zijn aanvankelijke successen bij Ajax werd De Boer namelijk ontslagen bij al zijn werkgevers die daarna kwamen: Inter Milan, Crystal Palace en Atlanta United zouden hem allemaal vroegtijdig de laan uitsturen. Veel Nederlanders zien de toekomst somber in met De Boer aan het roer en vragen nu al om zijn ontslag. Of dat de oplossing is zo vlak voor het EK 2021 is nog maar de vraag. Onze voetbal voorspelling? Dat het volgende eindtoernooi rampzalig zal worden: met of zonder De Boer als bondscoach. Het is weliswaar de verkeerde man op de verkeerde plek, maar het is niet de juiste timing voor ontslag.