Hoe het Songfestival Feyenoord de das om kan doen

Hoe het Songfestival Feyenoord de das om kan doen

Het is voor Feyenoord alles behalve een lekker seizoen. De Rotterdammers dreigen nu ook nog eens Europees voetbal te moeten missen vanwege een nogal opmerkelijke reden: het Songfestival. Want als de Rotterdamse club de finale van de play-offs weet te bereiken, kan het zomaar zijn dat Feyenoord wordt uitgesloten van de finale. 

Zaterdag vindt namelijk ook de finale van het Songfestival plaats in de Rotterdamse Ahoy en daardoor kunnen er niet twee evenementen tegelijkertijd worden gespeeld uit angst voor rellen met de harde kern van Feyenoord. Zowel de voetbalfinale als de finale van het muziekfestijn zijn zogeheten Field Lab-evenementen waardoor er publiek bij mag zijn. 

Songfestival en finale op één dag in Rotterdam

Daarvoor moet Feyenoord nog wel de finale bereiken, maar als het wint van Sparta dan speelt het zaterdag tegen de winnaar van FC Groningen tegen FC Utrecht. Wint Sparta?

Dan wordt de finale eveneens buiten Rotterdam gespeeld. Bij Feyenoord zijn ze bezig met een oplossing, alleen dat loopt niet bepaald soepel. Er zijn namelijk toernooi reglementen die het niet toestaan om de plaats van de wedstrijd te verplaatsen.

Zelfs als het gaat om hetzelfde tijdstip, dezelfde datum, en dezelfde teams, is het volgens de regels niet mogelijk. 

Geen oplossing? Geen Europees voetbal

Wel zijn ze bij de KNVB en de Rotterdamse club druk bezig om te overleggen met andere burgemeesters om te zien of de wedstrijd toch kan plaatsvinden in een ander stadion.

Gezien de beruchte reputatie van Feyenoord-fans, die afgelopen weekend ook al slaags raakten met de ME, zullen niet veel burgemeesters daar happig op zijn.

Mocht er geen neutraal stadion kunnen worden gevonden, dan wint automatisch de bezoekende ploeg. Feyenoord heeft tijdens de finale het voordeel van de thuisspelende ploeg, maar dat zou in dit geval wel eens een nadeel blijken te zijn, ten gunste van FC Groningen of FC Utrecht.

Songfestival belangrijker dan voetbal?

Trainer Dick Advocaat is verbaasd over alle ophef. Hij kan het zich dan ook bijna niet voorstellen dat de burgemeester van Rotterdam het Songfestival belangrijker vindt dan een club als Feyenoord. “Tenzij hij geen verstand heeft van voetbal”, zo geeft de oefenmeester gekscherend aan.

“Het voetbal heb ik een stuk hoger staan dan het Songfestival”, voegt de trainer daar aan toe. Onze voetbal voorspelling? Dat er uiteindelijk toch een oplossing zal komen en dat Feyenoord niet zal worden benadeeld met een reglementair verlies.