Johan Cruijff Arena wil EK 2021 met publiek

Johan Cruijff Arena wil EK 2021 met publiek

De laatste keer dat er in de Eredivisie publiek op de tribunes zat, dateert alweer van eind september 2020 en wie op dat moment met de voetbal prognose zou komen dat er in februari 2021 nog altijd geen toeschouwers in de stadions zouden zitten, zou op dat moment voor gek zijn verklaard.

Voorlopig lijkt het er echter nog altijd op dat er geen publiek in de stadions zal zitten. Toch wordt er al voorzichtig gespeculeerd over een terugkeer en wel tijdens het belangrijke voetbal event van het jaar: het EK 2021. 

De UEFA maakte onlangs namelijk bekend dat het EK 2021 — hoe dan ook — door zal gaan. Dat moet gaan gebeuren in 12 verschillende landen, waaronder Nederland.

Helemaal overeenstemming en zekerheid is er nog niet over de exacte aanpak, want de Zwitserse voetbalbond heeft al kritiek geuit op het plan om het eindtoernooi in zoveel landen te organiseren, terwijl Bayern voorzitter Karl-Heinz Rummenigge en UEFA-baas Aleksander Ceferin ook zitten na te denken over een EK in één land.

Bij de Johan Cruijff Arena azen ze echter op een EK met publiek en daar werkt het stadion inmiddels voorzichtig naartoe. 

Johan Cruijff Arena: decor van 4 EK-duels 

De Johan Cruijff Arena is het decor van een viertal duels op het EK, maar over een paar maanden is er pas een definitief besluit over de invulling van het kampioenschap.

Gijs de Jong, toernooidirecteur van de duels in Amsterdam, ziet wel mogelijkheden. Met alle vaccinaties en testmogelijkheden zou er in ieder geval publiek kunnen worden toegelaten.

Wel geldt daarbij de anderhalve meter-regel, want tijdens de eerdere voetbalwedstrijden met publiek van dit jaar wel al duidelijk dat er nauwelijks besmettingen zijn in de open lucht.

De Europese voetbalbond heeft nu een Zwitserse arts aangesteld die zal optreden als medisch adviseur. Intussen wordt er vurig gehoopt dat de druk op de zorg zo rond april al een stuk minder is.

Die druk zal afhangen van de wisselwerking tussen de toenames van vaccinaties enerzijds en de snelle opmars van de nieuwere varianten van het virus anderzijds. 

EK in 1 of 12 landen? 

Volgens De Jong moet er dan ook rekening worden gehouden met een andere aanpak per speelstad.

In de komende maanden moet er met de organiserende landen worden besproken of er overeenstemming kan worden bereikt tussen de landen. Daarbij zullen ook de respectievelijke ministers van Volksgezondheid van elk land een rol spelen in het uiteindelijke advies.

Of het heel verstandig is om toch in verschillende landen te spelen met bezoekende fans van beide landen is een tweede: uit onderzoek is namelijk al gebleken dat er inderdaad in het stadion zelf nauwelijks besmettingen plaatsvinden, maar dat dit wel het geval is in de verkeersstromingen: in de bussen, metro’s, mensen die auto’s met elkaar delen, en in café’s.

Door het EK in één land te organiseren worden een hoop onnodige stromingen in Europa voorkomen, en laat die stromingen nou net één van de redenen zijn dat het virus ons continent zo zwaar heeft getroffen…